Kertészet

A spanyol csonthéjas szezon jelenlegi helyzete

Az UPA-UCE Extremadura szakmai szervezet elemezte a régió csonthéjas szezonjának alakulását, melynek termésmennyisége jelenleg meghaladja a 60%-ot – írta a NAK jelentésében.

A mezőgazdasági szervezet főtitkára, Ignacio Huertas rámutatott: „a cseresznye kivételével és a szárazság ellenére a szezon megmenekült”, mivel még az őszibarack és a nektarin esetében is, mintegy 10%-kal meghaladja a tavalyi termést, míg a szilva esetében csökkenés tapasztalható, különösen az igen korai fajtáknál – írta cikkében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Ami a szezon kezdetét illeti, az első hőhullám miatt a tavalyi évhez képest egy héttel korábban indult.

Fotó: canva.com

„Ez a szüret elején az igen korai fajták bizonyos túlterheltségét okozta, ellenben ez mostanra normalizálódott” – mutat rá Huertas, aki azt is megjegyzi, hogy a minőség jó, jobb méretekkel és kevesebb árengedménnyel, mint tavaly. Azt is elismerte, hogy a szürethez szükséges munkaerőhiány problémákat okozott.

Másrészt, mint rámutatott, hogy európai szinten 10%-os termeléscsökkenés várható, míg nemzeti szinten ez a csökkenés 18%-os egy normál szezonhoz képest. Spanyolországban a betakarítás 1 500 000 tonnás előrejelzéssel indult, de az időjárási problémák miatt ez 1 300 000 tonnára csökkent, míg az átlag 1 594 000 tonna.

Különösen Extremadurában az idei évre az előrejelzések szerint 225 000 tonnát fognak betakarítani, ami 24%-kal kevesebb a tavalyi 297 000 tonnánál, ami a cseresznyeszezon katasztrófájának tudható be.

„Ez azt eredményezi, hogy a gyümölcsök iránt nagyobb a kereslet” – jelezte a szervezet főtitkára, aki azonban figyelmeztetett, hogy továbbra is gond van az árakkal, mert sok gazda nem tudja, hogy milyen áron adja el a termését, valamint nincsenek olyan szerződéseik, amelyek rögzítik a feltételeket, például a kifizetés időpontját, amely a törvény szerint legfeljebb egy hónappal a termés leszállítása után lehet.

Fotó: canva.com

Ebben a tekintetben hangsúlyozni kell, hogy július 1-jétől a vásárlók (vállalatok, gyümölcs- és zöldségfeldolgozó és forgalmazó üzemek) számára kötelező a mezőgazdasági termelőktől vásárolt termékekre vonatkozó szerződések nyilvántartásba vétele az agrár-élelmiszeripari szerződések online nyilvántartásában a termék leszállítása előtt.

Huertas szerint ez az élelmiszerlánc javításáról szóló törvényből származó intézkedés kétségtelenül nagyobb jogbiztonságot jelent majd a termelők számára, hiszen így olyan szerződéseik lesznek, amelyek tartalmazzák az árakat és fizetési feltételeket, mielőtt a terményt elszállítanák.

Továbbá ez segíteni fogja az adminisztrációt abban is, hogy lássák a gazdák, hogy milyen áron értékesítik a termékeiket, valamint, hogy megállapítsák nem fizetnek-e számukra önköltség alatt.

 agrotrend.hu/NAK, Csép Adrienn

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés