Kertészet

Növényvédelmi aktualitások – nyitott kapukra talált a monília

Már a „változékony időjárás” kifejezés is túlságosan enyhe az elmúlt hetek és napok szélsőséges időjárásának a jellemzésére. Lehűlés, viharos szelek, záporok váltották le hirtelen a kánikulai forróságot. A sok esőtől repedtek, a szelektől karcolódtak a gyümölcsök. Nyitott kapukra talált a monília, az összes fán érő gyümölcs veszélyben van – hívta fel a figyelmet cikkében a NAK.

A szürkepenész pedig a szőlő sérült bogyóit kerülgeti. Az esőktől az almatermésűekben új erőre kapott a varasodás és még a lisztharmat is jól érzi magát, rájuk továbbra is gondolni kell. Úgy látom, hogy sok kertben elő kell venni a permetezőgépet – idézte az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)  Zsigó György írását.

Az almát és a körtét a varasodás miatt érdemes réztartalmú gombaölőkkel vihar után érdemes gyorsan permetezni, mert a sebeket is fertőtleníthetjük ezekkel és egyben a varasodás ellen is hatásosak. (Néhány réztartalmú csak a színeződésig javasolt, mert perzselhetnek – javasolja a szakember.

Aki csak ritkábban jut el a fáihoz, azok a kertbarátok még a felszívódók közül is választhatnak. Néhány hatóanyag a lisztharmatra is hatásos, míg a ciprodinil pedig a varasodás mellett a moníliára is engedélyezett, hasonlóan a metiramhoz. A lehullott gyümölcsök felszedése is felér egy permetezéssel.

Almán varasodás tünete

„A csonthéjasok virágfertőző moníliájáról igyekeztem az összes III. kategóriás készítményt felsorolni. Többségük most is felhasználható a monília ellen, az érésben lévő őszibarackban és szilvában.

A ciprodinil, a penkonazol, a fenhexamid, fludioxonil, a boszkalid, stb. Az izofetamid hatóanyagú gombaölő engedélyezett mindkét gyümölcsnél, míg a fenpirazamint tartalmazó csak az őszibarackban és nektarinban használható.

Monília körtén

A nedves környezetben a friss zöldségek között tobzódnak a csigák. Néhány éve II. kategóriába sorolták át a metaldehid tartalmú csigaölőket. A már jól ismert csapdázási módszerek mellett két új, veszélytelenebbnek mondott, vasfoszfát és vas-pirofoszfát hatóanyagú készítmény is engedélyt kapott. Mindkét növényvédő szer engedélyokiratát megtalálják a Gazdaboltosoknak és vásárlóknak szóló fejezetben.

Spanyol csupaszcsiga

A hirtelen lezúduló eső repesztette a szőlőbogyókat.

A szomjazó hangyák, darazsak, katicák kirágták a szemeket és a szürethez közeledve már vékonyabb is a bogyók héja.

Könnyebben fertőzhet a szürkepenész (botritisz). A gomba soktápnövényű, sőt az elhalt növényi részeken is megél. Tehát, gyakorlatilag mindig jelen van a környezetünkben, csak a számára alkalmas időjárást és növényfelületet várja.

A szürkepenész berobbanását mindössze a megelőző 15-20 nap határozza meg. Éppen ezért az előrejelzése sem megoldott.

Most a fürtön jelentkezhet. A korai fertőzésnél zöld vagy savanyú rothadásnak hívjuk a betegséget. Később, a bogyókon szürkésbarna foltok, majd a kiverődött egérszürke, bársonyos penészgyep jelzi a fertőzést. Ekkor már csak a beteg fürtrészek eltávolítása is segíthet (késsel, bogyózó ollóval).

Most a gomba terjedésének kedvez az időjárás!

Csak megelőzéssel védekezhetünk ellene! Hatóanyagok melyekből III. kategóriás gombaölők is kaphatóak: pl. a ciprodinil (é.v.i.: 14 nap), az azoxistrobin (é.v.i.: 7 nap), a fludioxonil (é.v.i. bor: 21, é.v.i. csemege: 35 nap), a fenhexamid (é.v.i. csemege: 7, illetve é.v.i. bor: 14 nap), a boszkalid (é.v.i.: 28 nap), a fenpirizamid (é.v.i. bor 21, é.v.i. csemege 14 nap) és az izofetamid (é.v.i.: 21 nap). Kis kiszerelésben is kapható, a piraklostrobint tartalmazó gombaölő, mely egyben lisztharmatra és peronoszpórára is engedélyezett (é.v.i.: 35 nap).

Szürkepenész szőlőn

A III. kategóriás „bioszerek” é.v.i-je „nk”, azaz „nincs korlátozás”. Tehát az előírások betartásával, akár a szüret előtti napokban is permetezhetünk velük. Ilyenek pl. a parazita gombákat vagy az egyik bacillus fajt tartalmazó „bioszerek”. A narancsolaj hatóanyagú gombaölő is bevált. (A réztartalmú szerek fertőtlenítik a sérüléseket, de közvetlenül nem hatásosak.  szakirodalom szerint még a 3%-os bordóilében is kicsírázik a gomba.)

A fiatal hajtásokon megjelent a peronoszpóra is. A későn érő és a fogékonyabb fajtákon olyan gombaölőt válasszanak, amely a szürkepenész mellett a peronoszpóra ellen is hatásos. Már többször utaltam a csalán kivonatra (7 nap é.v.i.), többek között a peronoszpóra ellen is ajánlják.

agrotrend.hu/ NAK, Zsigó György

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés