Kertészet

Így védekezzünk a lótücsök ellen

Nehéz ellenfélnek számít a lótetű, de kitartással nem lehetetlen az ellene való védekezés. Ezekben a napokban a burgonyatermesztésnél okoz károkat a palántában, majd később a termésben, de a saláta és a szamóca is veszélyben van. Az életfeltételeinek a megszüntetésével lehet valamit tenni, mert ha így sem sikerül kiszűrni a kertből, vagy a fólia ágyásból, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülünk.

Létrehozva:

|

Két éves fejlődésű állatról van szó, amit a kertészek általában a saját komposztlakásuknak a szétterítésével, vagy az idegen komposztnak, marhatrágyának a behozatalával, tehát egy fertőzött tápanyag utánpótlással hoznak be a kertekbe. A lótücsök ezt követően megkezdi a károsítást: beeszi magát a talajba, akár egy méter mélységbe is lejuthat telelni, míg év közben fent garázdálkodik közvetlenül a talaj felszín alatt, vagyis elrágja a palántáknak a gyökerét. Látjuk a járatát, mert felpúposodik a föld és látni, hogy hol halad. Ezek ellenére az egyetlen vegyszeres megoldás nem tűnik száz százalékos megoldásnak.


Fotó: Hans / Pixabay

Mérgezett csali, de csak körültekintően alkalmazzuk

Nem csak a lótetű, hanem a mezei pocok ellen is használhatunk szigorúan külterületen mérgezett csalit, mert belterületen a macskák is áldozatul eshetnek, de ez veszélyes méreg az emberre is, ezért nagyon kell vele vigyázni.

Választatjuk a türelmesebb, de célra vezető megoldást, amikor a lótücsök túrásnál a járatot vízzel feltöltve előcsalogathatjuka kártevőt, ugyanis a lótücsök nem szereti a vizet. A felszínre menekülő állat ezután már könnyen begyűjthető. Azonban ne használjunk mosogatószeres vagy olajos vizet, mert azzal szennyezzük a környezetet. Egyes riasztó növények – krizantém, körömvirág, rozmaring – taszítóan hatnak a kártevőre, mert a lótücsök nem szereti gyökereik illatát, így elkerüli őket. Lótücsök ellen bevált szer az egyik kertészeti szaklap szerint a Nemastar fonálféreg készítmény, amely a talajban kifejlett kártevőt rövid időn belül megtalálja, és a fonálféreggel szimbiózisban élő baktériumokkal együttesen elpusztítja a kártevőt. A férgek felszaporodnak a kártevő testében és megfelelő körülmények között újabb gazdaállatot keresnek. Ehhez azonban optimális talajhőmérsékletre, és megfelelő időjárási körülményekre, nedves talajra van szükség. Kijuttatni az esti órákban kell.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu / Zsigó György

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook