Kertészet

Így pótolható az elmaradt permetezés

Zsigó György növényorvos tanácsai. Már tűkön ültek a növényvédősök a szőlőültetvényekben is, kezdték volna a permetezéseket, de esett az eső. Ahol most be tudnak menni a traktorok a felázott talajú sorok közé, ott végre beindulhattak a permetezőgépek.

Azok a kertészek könnyebb helyzetben voltak, akiknek a lakóházuknál van a kertjük és ki tudtak „szaladni” a növényeikhez és el tudták végezni a permetezést például egy derült, száraz délutánon. ők már többször is le tudták permetezni a szőlőt és fertőzésmenetes levelekkel várhatták a virágzást. Elsősorban a lisztharmatot célozták meg és a jól bevált gyakorlat szerint elegendő volt ha csak a kontakt kénes gombaölőket használták. (A peronoszpórától még nem kellett félni, de aki rezet is tett a permetlébe természetesen az sem követett el hibát.)

Aki most jut ki a szőlőjéhez, annak a kertbarátnak a kéntartalmúak mellé egy felszívódó gombaölőt is javaslok. Egyrészt a kimaradt permetezések pótlására, másrészt pedig, mert a jövő hét közepére újabb esőket jósolnak. Az érzékeny fajtáknál is bevetném azokat a felszívódókat – szaknyelven szisztemikus készítményeket –, amelyekkel egyébként egy átlagos évben a virágzás után, fürtmegnyúlásnál kezdenek el permetezni.

Bármelyik kéntartalmú gombaölőt választhatják, pl. Thiovit Jet, Cosavet DF Edge, Microthiol Speciál, Eurokén 2000 80 WG, Kumulus S, Pol-Sulphur 800 SC, Sulfolac 80 WG, Treff 80 WG. stb. Folyékony a Flosul. A felületen élő gombákat, rovarokat kiszárítják a narancsolaj tartalmú készítmények pl. az Oroganic, a Wetcit vagy a bórtartalmú Prev B-2, stb. Bioszer a Vitisan SP. Ezekkel is próbálkozhatnak. Felszívódó pl. a Topas 100 EC, a Cabrio Top, a Dynali, a Vivando és a Cyflamid, stb. (A Quadrist inkább csak szürkepenészre ajánlom.) Az egyszerű anyagok közül a lecitint, a konyhasót, a szódabikarbónát, a talkumot, a tehéntejet és a mezei zsurlót javasolják. Szép kínálat, érdemes megnézni a részleteket is a NÉBIH honlapján.

A gomba további terjedése a helyi időjárás függvénye és ez szabja meg a permetezések gyakoriságát is. Ebben csak a szőlősgazda tud dönteni. A későbbiekben újra elő lehet venni a kéntartalmú szereket. A fejlettebb bogyókat már nem tudja megtámadni a lisztharmat, de mindvégig követni kell a gombát a lombon is, mert a leveleken alakulnak ki azok az áttelelő képletek, melyekről jövő tavasszal indul a fertőzési hullám. Az egészséges levelekre az idén is szükségük van a tőkéknek, mert ezek termelik a cukrot a bogyókba. Már Budapesten, Budakalászon és Debrecenben is felragadtak az első cseresznyelegyek a ragacsos sárga lapokra. A legpontosabban a saját fánkra kiakasztott sárga színcsapdákkal lehet elcsípni a legyek megjelenését és kiválasztani a megfelelő rovarölő szert. (A népi megfigyelés szerint a gyümölcs színeződésekor kell elkezdeni a permetezést. Vajon a mai fajtákra is érvényes ez a jótanács?)

Amennyiben még két hétig biztosan nem fognak szüretelni akkor a Mospilan 20 SG-vel permetezhetnek, melynek hatását fokozhatják a Combi Protec Csalétek-kel. Korábbi szüret esetén a kontakt és riasztó hatású piretroidok közül választhatnak: Decis (7), Kaiso Garden (7), Lamdex Extra (3) és a Karate Zeon (3). Ez utóbbit Full 5 CS, K1 és Ninja Zeon 5 CS néven is engedélyezték. Zárójelben az élelmezés-egészségügyi várakozási időket (é.v.i.) tüntettem fel. A varsás csapdába vagy egy kilyuggatott ásványvizes palackba töltött Cera Trap Csapda elnevezésű csalogató anyaggal is követhetik a rajzást és egyben gyűjthetik, gyéríthetik is a legyeket.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu / Zsigó György

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés