Kertészet

Ettől lehet jövedelmező a gyógynövény termesztése

Csipkebogyó, majoránna, kamilla. Csak néhány az itthon is jól ismert fűszer- és gyógynövényekből. Magyarországon minden adott, hogy önellátók legyünk gyógyfüvekből, de egy jól átgondolt, és a termelők igényeire szabott támogatási rendszer nélkül, a gazdák inkább választják a kevésbé kockázatos termőnövényeket.

Ezekről is szó volt a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács 30. szakmai napján, ahol elhangzott: agyógynövényágazat az élelmiszeriparba teljes egészében beilleszthető, hiszen teákban, illó olajokban és fűszernövényekben is megjelenik. A nemzetgazdaságon belül120 milliárd forintos szektorról van szó, ami nem kicsi, de nem is kifejezetten nagy. A gyógynövényipar támogatása ezért fontos szerepet játszik az önellátóság mellett a hazai környezetvédelemben és a fenntartható mezőgazdaság elérésében is.

Az elsődleges termesztés során még nem válik szét egy adott növény esetében, hogy gyógyszer-, vagy élelmiszeripari felhasználásra készül -erről beszélt Czirbus Zoltán, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke, akiszerint abban az esetben, ha élelmiszerként kerülnek felhasználásra ezek a gyógynövények, akkor figyelembe kell venni az egyes élelmiszerekre vonatkozó állításokat, a gyógyhatásra való utalásokat, amelyeket mind nemzetközi, mind pedig hazai környezetben is elég szigorúan, jogszabályi keretek között tehetjük meg. Mivel a nevében is benne van, hogy gyógynövény, ezért innentől kezdve kicsit ellentmondásos a történet, de ha élelmiszerként hozzuk forgalomba, akkor figyelni kell arra, hogy a gyógyhatások felhasználásaként milyen állításokat alkalmazunk.

A statisztikák alapján nem kellene importra szorulnunk, de ez az ágazat sajátosságából is adódik, hogy sok tarifaszámon találhatók meg a gyógynövények: ebben benne vannak a gyümölcstea készítmények is, amelyekből nem vagyunk önellátók. De Szerbia, vagy Horvátország például kamillát hatékonyabban és olcsóbban tud előállítani, mint mi magyarok. Ezért kell a hatékonyságot növelni, s legalább olyan versenyképességi szintet elérni, mint az említett országok.

„A GYÓGYNÖVÉNYSZEKTOR SAJÁTOSSÁGA, HOGY A TERMESZTőK NAGY RÉSZE KIS, AKÁR EGY HEKTÁR ALATTI TERÜLETEN GAZDÁLKODIK ÉS ÍGY KÖNNYEN KIMARADHATNAK A TÁMOGATÁSOKBÓL”.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke szerint a termesztés ma már leginkább szántóföldi és családi gazdaságokban lévő termesztett gyógynövények világába mozdul el. -Ma már olyan gyors szárító berendezések vannak, amelyekkel magas minőségű és beltartalmi értékű exportálható alapanyagokat tudunk szállítani, ezért az innovativitás és az évszázados tudás újbóli felhasználása jelenti a kitörést -mondta az alelnök. Vannak törekvések a jogszabály változtatásra is: a bűvös, egy hektáros támogathatósági határt lejjebb kell vinni a területalapú, vagy a termeléshez kötött támogatással. Ehhez minden lehetőség adott Zászlós Tibor szerint.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés