Kertészet

USA: csúcson a narancslé ára az Idalia hurrikán miatt

Létrehozva:

|

 

Az előző 125 év legerősebb viharára számítanak Florida narancsültetvényeiben, ahol 1935 óta a legkisebb termést várják.

Az Egyesült Államokban a narancslé ára hamarosan minden korábbi rekordot megdönthet, mivel az Idalia hurrikán érkezésének hírére 3,28 dollár/fontra emelkedett – írta cikkében a FruitVeB.

Tavaly nyáron még 1,4 dollárt adtak egy font narancsléért, ám az idei év elejére már 2 dollár fölé kúszott az átlagár, és a mostani emelkedés egy éven belül 60%-os drágulást jelent. A növekedés egyelőre nem látszik megtorpanni, a trend folytatása várható – az abszolút rekord 3,31 dollár.

A hurrikánok mindig is jelentős szerepet játszottak az amerikai narancstermés volumenének alakulásában: 2016-ban a Matthew, 2017-ben pedig az Irma okozott komoly, 50% körüli terméskiesést Floridában, Kalifornia után a második legfontosabb termesztőkörzetben.

A 2023-as floridai narancstermést már a tavaly szeptemberi Ian hurrikán is jelentősen befolyásolta, másrészt az apró, bezöldülő gyümölcsöket eredményező súlyos baktériumos betegség, a Psyllidae családba tartozó ázsiai citrus-levélbolha (Diaphorina citri) vektor által terjesztett narancszöldülés (citrus greening, sárga sárkánykór vagy huanglongbing) tizedeli.

Fotók: FruitVeB

Eleve nem voltak túl reményteljesek az idei terméskilátások, de az Idalia érkezése csak ront a helyzeten, ami az almalé árának emelkedését is okozhatja.

Ez többszörös áttételen, a globális kereslet növekedésén keresztül kedvezően alakíthatja mind a magyar, mind a  lengyel almalésűrítmény, így akár a léalma felvásárlási árát is.

agrotrend.hu/ FruitVeB

 

Hirdetés

Fókuszban

Facebook