profimagazin

Technika

Továbbra is a legek kombájnja

Versenyelőnyt biztosító kombájnunk kiválasztásához három bevált utat követhetünk. Innovatív gépet választunk, ami tudásával körözi le a mezőnyt. Választhatunk népszerű, bejáratott márkát, ahol a hosszú üzemórákból fakadó megbízhatóságnak hála maximális kihasználtsággal dolgozhatunk. Vagy kombináljuk az előbbieket és csatlakozunk azoknak a gazdáknak az egyre bővülő táborához, akik a New Holland CX8-as szériájával, a legek kombájnjával teszik profitorientálttá növénytermesztésüket.

Létrehozva:

|

Akár 460 LE teljesítményű, kedvező üzemanyag-fogyasztású motorjával, 12 500 literesre növelt gabonatartályával és a kategóriájában legnagyobb, 750 milliméteres cséplődobjával ez a kombájn mindmáig a csúcsgép, ha hagyományos, szalmarázóládás technológiát keresünk. Ráadásul intelligens, betakarítást vezérlő rendszereinek hála mindehhez kivételes szemminőség társul, könnyen irányítható munkafolyamattal egy ultramodern, kényelmes fülkéből.

Cikkünkben Lőrincz István az AGROTEC Magyarország Kft. New Holland termékmenedzsere segítségével összegyűjtjük mindazt, ami egyedivé teszi ezt a robusztus erőgépet. Leírjuk megrendelési folyamatát, a gyártás, illetve leszállítás időigényét, így kiderül az is, mikor érdemes elindítani a beszerzést egy ilyen kombájnnál, hogy egyedi felszereltség mellett is időben megérkezzen a szezonra. Plusz megismerhetjük két gazdálkodó véleményét is a New Holland CX8 kombájn szériáról, akik jó ideje sikeresen dolgoznak velük földeken, valamint szolgáltatóként a környező gazdáknak.

KIEMELKEDŐ HATÉKONYSÁGGAL: A LEGNAGYOBB CSÉPLŐDOB, HATALMAS GABONATARTÁLY, KEDVEZŐ FOGYASZTÁS, KIVÉTELES BETAKARÍTÁSI MINŐSÉG

A New Holland CX8 kombájnokkal olyan csúcsgépekről beszélünk, ahol a felsőfokot konkrét adatok támasztják alá. A betakarítási munka szívét jelentő cséplődobja a maga 750 milliméteres átmérőjével a legnagyobb a piacon, amihez kiemelkedő lendületi erő társul. Ez együtt nemcsak piacvezető cséplési teljesítményt jelent, hanem kíméletes munkavégzést is.

„Ez a kombájn alacsony dobforgási sebességnél is hatékonyan csépli ki a szemeket akár a legvastagabb terményszőnyegből is. A nagy átmérő ugyanis nagy perdületi erőt biztosít, aminek hála a gép jól reagál a hozam ingadozásokra, képes megbirkózni az extrém terheléssel is. A nagy cséplőfelület miatt a leválasztás még alaposabb. Ez az akár 460 lóerős motorteljesítménnyel társulva teszi ezt a gépcsaládot a hagyományos szalmarázós kombájnok kiemelkedő tagjává. ” — kezdi a gép előnyeinek bemutatását Lőrincz István.

A hatékony betakarításhoz nemcsak erőre lesz szükségünk, számít a terménykapacitás, valamint a gép fogyasztása is. A szakember szerint ennek a kombájn családnak ezen a téren sincs miért szégyenkeznie.

„A CX8 kombájn széria tagjait akár 12 500 literes gabonatartállyal is kérhetjük, ami kevesebb ürítést jelent a földeken, így több időt tölthetünk magával a betakarítással. Ezzel a géptípussal az sem jelent gondot, ha többféle növénykultúrával dolgozunk. Hazánkba ugyanis csak szekcionált dobkosárral szerelve érkeznek ezek a kombájnok, ami rendkívül gyors átszerelhetőséget biztosít. A gabonafélékről a kukoricára való átállás így például a más gyártóknál bevett 6 órás szerelőidőről 20 percre csökkenthető. Amennyiben hozzávesszük a kedvező fogyasztást, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő károsanyag kibocsátást, akkor már érthetjük a széria népszerűségét.”

Lőrincz István szerint, ami a gazdálkodóknak a fentiek mellett még legalább ennyire fontos érv lehet a gép mellett: a kombájn intelligens rendszereinek hála kimagasló terményminőséget biztosít.

„Ahhoz, hogy minden tekintetben maradandót nyújtson a gép, a dob teljesítményét a CX8-ban a piac legmagasabb áteresztőképességű tisztítórendszere szolgálja ki. Az önszintező változatok Opti-CleanTM rendszere a löket és a dobási szög optimalizálásával mintegy 20%-kal képes a tisztítóteljesítményt fokozni, míg a díjnyertes Opti-FanTM technológia a szelelőventilátor állításával és az OptiSpeedTM szalmarázóláda vezérlő rendszerrel tartja minimumon a szemveszteséget, plusz maximalizálja a tisztítás hatékonyságát, dolgozzunk épp lejtőn vagy emelkedőn. Utóbbi ráadásul az alapfelszereltség részeként, felár nélkül jár a gépekhez.”

GYAKORLATBAN BIZONYÍTOTT TUDÁS: AMIT A GAZDÁK MONDANAK

A gép fent felsorolt előnyei ráadásul nemcsak a katalógusokban mutatnak jól, évrőlévre bizonyítanak a hazai gazdálkodók földjein is, ahol több ezer hektáron teszik lehetővé a sikeres aratást.

Varga Zsolt Vasvár környékén gazdálkodik, 4 CX8-as kombájnja tudását 500 hektáros családi gazdaságuknál, valamint a környékbeli gazdáknak 4-4500 hektáron betakarítási szolgáltatóként kamatoztatja.

A gép előnyeinél az AGROTEC Magyarország Kft. szakembere által is említett legfontosabb pontokat emeli ki: kedvező üzemanyag felhasználás, megbízható, robosztus felépítés és kiemelkedően tiszta, megkímélt szemek

 „2016-ban érkezett meg hozzánk az első kombájn az új New Holland szériából, ami annyira megtetszett, hogy azóta évről-évre veszünk egy ilyen gépet. A fülke rendkívül kényelmes és csöndes, az üzemanyag-fogyasztása más márkákhoz hasonlítva kiemelkedően jó, ráadásul tisztán, műszakilag megbízhatóan dolgozik, könnyű kezelni az érintőképernyővel. Fogyasztásban a régi gépeinknél 15-20 liter per hektár üzemanyag-felhasználással számolhattunk, ezekkel a gépekkel 10-15 literrel tudjuk a munkát elvégezni, ami jelentős megtakarítást jelent éves szinten. 1000- 1200 hektárt vágnak nálunk a kombájnok, 4 szezont dolgoztunk már végig a szériával, és nincsenek kopások. Jó anyagból vannak, egyszerűbbek, erőteljesebbek. A megnövelt rostafelületnek hála sokkal finomabb beállításokkal tudunk dolgozni, plusz az OptiFanTM rendszerének képességeit is kihasználjuk. Emelkedőn csökkenti a ventilátor fordulatszámát a gép, minimalizálva a szemveszteséget, míg a lejtőn extra fordulatot ad, megelőzve, hogy bármi fennmaradjon. Érezhetően gyorsan, gond nélkül zajlik vele a cséplés, alacsony veszteséggel és törtszemaránnyal. A partnerek is, akiknek bérmunkában dolgozunk, ezt a típust kérik.”

Patkó Csaba, a Versivet Kft. műszaki vezetője szintén megerősítette a gép pozitívumait.

„2000 hektáros területen dolgozunk 3 New Holland kombájnnal, amelyekkel a harmadik szezont zárjuk eredményesen. A gépek beszerzésénél a legfontosabb szempontot számunkra a hatékonyságnövelés jelentette. A régi betakarítógépeinknek magasabb volt a fogyasztása, nagyobb veszteséggel dolgoztunk, ami problémát jelentett. A New Hollandok tisztábban dolgoznak, jobb teljesítménnyel. A munkát ráadásul egy csendes, rugózott, tágas fülkéből irányíthatjuk, amiből ki lehet látni. Sokkal kevésbé fárasztó vele a munka, ami a gépkezelőknek lényeges. Két gépünk összkerékmeghajtású, ami szintén egy hálás dolog. Problémás talajon is jól boldogulnak, vizesedés mellett is jó minőségben tudtunk velük dolgozni, megbirkóznak az extrém körülményekkel. Amit még kiemelnék, hogy szalmaminőségben is szépen dolgoznak a kombájnok, ami nálunk ugyanúgy szempont. A napi karbantartásoknak gyorsan a végére érhetünk. 3-4 szezon után persze szükség lesz nagyobb átnézésekre is, a nem kenhető csapágyakra például érdemes ránézni ennyi idő után.”

MIKOR IDEÁLIS ÚJ KOMBÁJNT RENDELNI A SZEZONRA?

Lőrincz István elmondása szerint a leggyakoribb hazai növények betakarítási munkáihoz ideális alapfelszereltségű modelleket lehetőség van az AGROTEC Magyarország Kft. előre berendelt gépei közül kiválasztani. Az átfutási idő ebben az esetben csak néhány hét. Amennyiben egyedi igények mentén módosítjuk a gépek tudását, érdemes 6 hónappal korábbi tájékozódással és a munkába állás előtt 4 hónappal leadott megrendeléssel tervezni.

„Az extrák terén a már előrendelt gépek esetében is tudunk módosítani, de lényeges, hogy minél hamarabb elkezdjünk erről egyeztetni. Forgalmazóként örömmel adunk szakmai segítséget a kezdeti tájékozódástól a konkrét, feladatra szabott gépösszeállítás kiválasztásáig, de szánjuk erre időt. Amen – nyiben pedig egyedi igényeink vannak a gép tudásával kapcsolatban, a tervezett üzembeállítás előtt legalább 4 hónappal adjuk le a megrendelést.”

A szállítás és beüzemelés maga már nem időigényes folyamat, a szakember szerint a legyártását követően két héten belül általában megérkeznek a kombájnok, amit így hamar szállíthatnak.

Lőrincz István zárszóként az előregondolkozás fontosságát is kiemelte. Az AGROTEC Magyarország Kft. csapata fontosnak tartja, hogy megbízható szervizhálózatával folyamatos, gyors alkatrészellátást, szakszerű segítséget nyújtson partnereinek, de a szezonban a leterheltség növekszik.

„Érdemes az aratási munkák beindulta előtt, időben átnézni a gépeket, mert így fennakadások nélkül megérkezik egy szükséges alkatrész, a szerelő kollégák is több szabad kapacitással rendelkeznek. Elemi érdekünk, hogy a partnereink maximális kihasználtsággal dolgozzanak a gépekkel, amelyeket tőlünk vásároltak. Ehhez mi folyamatos elérhetőséget, rugalmasságot biztosítunk, de a gördülékeny munkához szükség van az együtt gondolkozásra a partnerek részéről is.” Vágjon bele az aratásban egy kiemelkedően hatékony, kiváló betakarítási minőséget garantáló New Holland CX8 kombájnnal!

profimagazin.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook