profimagazin

Technika

Napelemes drónrepülő

  A Minnesotai Egyetem (Minneapolis, USA) kutatói által kifejlesztett 2,1 m szárnyfesztávolságú kisrepülő teljes szárnyfelületét napelemek fedik, ezek termelik meg a két légcsavaros hajtómű működtetéséhez szükséges energiát. A biztonságos fel- és leszálláshoz 120 m

Létrehozva:

|

 

A Minnesotai Egyetem (Minneapolis, USA) kutatói által kifejlesztett 2,1 m szárnyfesztávolságú kisrepülő teljes szárnyfelületét napelemek fedik, ezek termelik meg a két légcsavaros hajtómű működtetéséhez szükséges energiát.

A biztonságos fel- és leszálláshoz 120 m hosszú pályára van szüksége. Jó időben akár egész nap a levegőben tud maradni, annyi energiát termelnek a napelemek. A szolárrepülő a földről rádióhullámokkal távirányí­tható. A drónrepülő saját tömege mindössze 4 kg. Jelenleg multispektrális kamerával szerelték fel, és a tartósteszt ideje alatt légi felvételeket készí­tenek vele a talajról, valamint a növényzetről, összefüggéseket keresve a talaj-, illetve növények tápanyag-ellátottsága és hiperspektrális felvételek között. Előnye a helikopterdrónokkal szemben, hogy azok csak addig tartózkodhatnak a levegőben, amí­g az akkumulátoruk bí­rja.

Hirdetés

Fókuszban

Facebook