profimagazin
Technika
Ég a tarló, ég – és a kombájn is
A nyár derekáig majdnem háromszor nagyobb területen pusztított a tűz a mezőgazdaságban, mint az elmúlt év egészében. A hét végén 15 hektáron égett a tarló a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörű határában, a tűzoltók segítségével és a terület kör
A nyár derekáig majdnem háromszor nagyobb területen pusztított a tűz a mezőgazdaságban, mint az elmúlt év egészében.
A hét végén 15 hektáron égett a tarló a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörű határában, a tűzoltók segítségével és a terület körülszántásával sikerült megfékezni a tüzet. Az idén július közepéig 372 hektáron, vagyis a tavalyi egész évinél közel háromszor nagyobb területen ért tűzkár még le nem aratott gabonát ismertette az agrárvilág.hu a Világgazdaság értesülését. Hajdu Márton, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője elmondta: a mezőgazdasági területeken keletkezett tüzeket a leggyakrabban valamilyen emberi tevékenység okozza, de előfordulnak technológiai eredetű esetek is tette hozzá.
Fotó: langlovagok.hu
Bár az egyes évek között vannak eltérések, mivel a betakarítás időszakában jellemzően száraz és meleg az időjárás, ilyenkor könnyen előfordul, hogy egy autóból kidobott cigarettacsikk okoz többhektáros tüzet. A mezőgazdasági gépek használata és azok karbantartásának hiánya szintén gyakori oka a tűzeseteknek mondta a szóvivő. A huzamosabb idejű használat során éghető anyagok például növényi hulladékok és olaj rakódnak le a forgó alkatrészeken, és egy szikra vagy a magas hő hatására könnyen meggyulladnak. A járműből kipattanó szikráktól is lángra kaphat a száraz növényzet, de a csöpögő folyadékokkal együtt szinte biztosan tűz keletkezik osztotta meg tapasztalatait Hajdu Márton.
A leégett területek nagyságát mutató adatok szerint az időjárás nagymértékben befolyásolja az adott évre vonatkozó mezőgazdasági tűzesetek számát és súlyosságát. További kockázat, ha a betakarítás szárazság idejére esik, mint például az idén.
A termény szárításakor keletkező tűzesetekben szintén szerepe van az időjárásnak, csak itt éppen az jelent fenyegetést, ha csapadékos időben magasabb nedvességtartalmú szemek kerülnek a szárítókba. Ilyenkor ugyanis magasabb hőmérsékletű levegővel indul a szárítás, és mivel még a szemekben is zajlanak biológiai folyamatok, azok megizzadnak, könnyen összeragadnak, és megszorulnak a szárítóban. A beragadt termény 400 Celsius-fokon már lángra kap. Onnan már csak percek kérdése, hogy károsítsa alumíniumszárító esetén 660 fokon akár megolvassza magát a berendezést is.
agrárvilág.hu / Profi magazinÂ