Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gépesítés

Technika

Hódmezővásárhelyi KITE Napok a haladás tükrében

Idén is sok érdeklődőt vonzott a „Hódmezővásárhelyi KITE Napok” május 4-5 között, mely már hagyománynak számít a cég életében. A KITE Zrt. hódmezővásárhelyi alközpontjában felvonultatta a legmodernebb csúcstechnológiával ellátott gépeit, valamint impozáns gépátadóra is sor került.

A fejlődés és digitalizáció útján évről évre újabb technológiával felruházott mezőgazdasági gépek kerülnek a kiállítás repertoárjába. A John Deere 8R sorozatú traktorok hűek maradnak örökségükhöz és tartalmaznak minden olyan csúcstechnológiai fejlesztést, melyet a modern gazdaság megkövetel. A sorozatból a 8R 310 alsó teljesítményosztályába tartozó modelljét tekinthettük meg, melynek 6 hengeres, 9 literes John Deere PowerTech motorja 310 LE névleges teljesítménnyel rendelkezik.

A bemutatón megtekinthető volt Magyarország legkedveltebb rotoros kombájn típusa is, vagyis a John Deere S sorozatú kombájncsalád, melyet ezúttal a 455 LE maximális teljesítményű S770 képviselt.

Megbízhatóság, kiváló takarmányminőség, betakarítási teljesítmény és az üzemeltetési költség – néhány kulcsgondolat, ami önjáró szecskázógép kiválasztása előtt eszünkbe jut. Ezeket az igényeket felszereltségének köszönhetően az önjáró szecskázó kínálatból a 8000-es sorozatból a 465 LE-es 8200-as típus teljes mértékben kielégíti.

2020-ban a továbbfejlesztésre került a John Deere 6M sorozat, melyben tíz különböző teljesítményű, 90 és 195 lóerő közötti modell érhető el négy különböző alvázmérettel.  A hosszú alvázas kategóriában a 6175M traktor mutatkozott be Hódmezővásárhelyen, mely az univerzális kiegészítőkön keresztül rendelkezik a precíziós gazdálkodáshoz szükséges felszereltséggel.

Az M700-as permetező család Magyarországon a legnépszerűbb John Deere permetező széria. Népszerűségét egyszerű kezelhetőségének, manuális állíthatóságának, logikusan megtervezett vezérlőszelepeinek köszönheti. Ezen tulajdonságai révén a gépkezelők könnyen boldogulnak a vegyszerbekeveréssel, feltöltési és tisztítási folyamatokkal.

Egy szemenkénti vetőgép, mellyel 15-16 km/h vetési sebesség mellett sem sérül a maglehelyezés pontossága? Igen! A kiállítás felhozatalát ékesítette a John Deere 1725NT ExactEmerge szemenkénti vetőgép, melynek gerendelyére úgynevezett ExactEmerge vetőkocsik vannak szerelve. Ezeknek a sajátossága, hogy a vetőmag a vetőtárcsától egészen a magárokig kontrollált pályán közlekedik. A magokat pattogás és ejtés mentesen egy kefés maglehordó rendszer szállítja.

A John Deere V451R sorozatú körbálázók a termelékenységet, a teljesítményt, az anyagsűrűséget és a komfortot egy eddig ismeretlen szintre emelik. A gép prémium rendfelszedője 5 sorban elhelyezett, 6mm-es átmérőjű fogakkal van szerelve, ez garantálja az extrém rendfelszedési kapacitást.

Számos alkalom bizonyítja, hogy a tenyészidőszak bármely szakaszában szükség lehet beavatkozásra növényvédőszerrel vagy tápoldattal. Mindezt a Hagie STS 16 önjáró permetező közel 2m magas hasmagassága lehetővé teszi, hiszen teljes hasi páncélozása és a keskeny futóműve, fejlett kultúrákban sem roncsolja a növényeket.

A kiállított gépsor részét képezte a mulcsművelésre szakosodott német Köckerling gyár alapművelésre is alkalmas nehéz szántóföldi kultivátora a VECTOR, mely 4,6-tól 9 m-es munkaszélességig hat modellváltozatban érhető el, ezek közül a VECTOR 460 szántóföldi kultivátor került bemutatásra.

A Köckerling gyártmányoknál maradva helyet kapott a REBEL CLASSIC T 500 rövidtárcsa is. A Rebell -classic- T sorozattal a Köckerling kompakt tárcsás boronát kínál sekély talajműveléshez. Egyaránt használható tarlóhántáshoz közvetlenül a betakarítás után vagy magágykészítéshez.

Az amerikai ORTHMAN gyártmányú sorközművelő kultivátor koncepciója más alapelvet követ, mint európai piactársaik. A 80 cm-es szabad hasmagasság lehetővé teszi a magasabb növényi kultúrában történő munkavégzést is.

A KITE Zrt. elhozta a hazai piac legjobb ár/érték arányú pótkocsiját, vagyis a FURRIER B 18 forgózsámolyos pótkocsit, mely megbízható magyar gyártói háttérrel rendelkezik. A vontatmány lelke az alváz, mint a fő teherviselő elem.

A szlovén SIP vállalat közel 70 éve foglalkozik a szálastakarmány betakarítás gépeivel, ez idő alatt sok innovációval járult hozzá ezen gépek műszaki fejlődéséhez, melyek a SIP SILVERCUT 300 SRC gumihengeres szársértős tárcsás fűkaszájában is megismerhetők.

Továbbá a SIP STAR 470/13 rendképző bemutatásra került, ami a minőségi szálastakarmány betakarítás alapgépe, egyszerűen hatékony és kíméletes. A STAR sorozat 3,6 és 12,5 méteres munkaszélességben képviseli magát a minőségi rendképzők palettáján, természetesen 2+1 év garanciával.

A takarmány minősége két tényezőtől függ: a munkavégzés pontossága és a száradási idő. Ez az oka annak, hogy a rendterítők fontos szerepet töltenek be a szálastakarmány betakarításban. A SIP SPIDER 555/4 rendterítő ebben nyújt segítséget a gazdák életében, mely a „Hódmezővásárhelyi KITE Napokon” szintén a kiállított gépek között szerepelt.

A rendezvény fényét emelte a gépátadó ünnepség, melyen Szabó Levente vezérigazgató, Markó Csaba déli régióigazgató, Hornok Csaba kiemelt gépértékesítési menedzser egy új S770 típusú kombájnt adott át Akácfai György és családja részére. A bácsbokodi gazdálkodó nem először döntött a John Deere mellett, hiszen már 13 éve márkahűségéről tanúskodik látványos gépparkja, melyben a John Deere teljes palettája megtalálható. Akácfai György családi vállalkozásában 540 hektáron gazdálkodik, főként repce, búza, kukorica, árpa és napraforgó termesztésével foglalkozik. Vállalkozását meghatározza a digitalizáció, a tápanyag- és hozamtérkép, valamint az RTK pontosságú gépek használata a precíziós gazdálkodás jegyében.

A KITE Zrt. 50 éves jubileuma alkalmából a jól megszokott programok mellett újdonsággal is találkozhattak a jelenlévők, hiszen május 4-én debütált a cég új rendezvénykamionja. A korszerű technikával felszerelt mobil mozgó színtér légkondicionált előadóteremként funkcionált és vendéglátásra is helyszínt biztosított.

agrotrend.hu / KITE Zrt.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés