Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gépesítés

Technika

Prémium a zöldsorban: Massey Ferguson szálastakarmány gépek bemutató

A Massey Ferguson 2018-tól gyárt és értékesít prémium minőségű szálastakarmány gépeket, köztük kaszákat, rendképzőket és rendterítőket. Alábbi cikkünkben mutatjuk be a legnépszerűbb hazai MF gépeket, amelyek mind elérhetők készletről a hazai márkakereskedőknél!

 Massey Ferguson tárcsás kaszák – hátsó függesztésű, oldalsó megfogású gépek

A hátsó függesztésű, oldalsó megfogású verziókból az egyik legnépszerűbbek a DM 246 ISL és a DM 287 ISL típusok. A homlokfogaskerekes meghajtású gépek 6 illetve 7 tárcsával rendelkeznek 2.4 méter és 2.8 méter munkaszélesség mellett. Az oldalsó megfogású kaszák robusztus felépítésűek, de tömegük és egyszerű hajtásrendszerük lehetővé teszi, hogy akár egy nagyobb testű, 70 lóerős traktor is hatékonyan tudjon dolgozni velük. A túlterhelés ellen nyírócsap védi a kaszálótárcsákat.  Amennyiben alap felszereltségű, de jól megépített, minőségi gépet keresünk, akkor az MF DM ISL verziók tökéletesen megfelelnek igényeinknek.

MF DM 306 P kasza munka közben: 3 méter munkaszélesség, rendkívül robusztus hajtásrendszer szöghajtással. Garancia a hosszú élettartamra és a hatékony munkavégzésre

Amennyiben csúcs műszaki megoldású, de még hátsó függesztésű és oldalsó megfogású kaszát keresünk, úgy az MF DM P, azaz Professional szériát ajánlja a gyártó. Ez is két munkaszélességben érhető el: 2.55, illetve 3 méter. (DM 255 P, DM 306 P). A rendkívüli terhelést bíró, masszív meghajtásról a hatszögletű tengely, illetve a kompakt szöghajtás gondoskodnak. Ezekkel az élettartam jelentősen megnő, a kopó-alkatrészek száma pedig lecsökken. A típusok különlegessége még a nyírótárcsás védelem: amennyiben túlterhelés éri a szerkezetet, csak az előre kikönnyített nyírótárcsa „szakad” el a kaszálótárcsákon belül. Így elkerülhető, hogy a túlterhelés „végigmenjen” a teljes hajtáson, tönkretéve ezzel a kaszát. A nyírótárcsa cseréje olcsó és időtakarékos megoldás.

 

Munkaszélesség

Tárcsák száma

Meghajtás

Védelem

MF 246 ISL

2.4 méter

6

Fogaskerék

Nyírócsap

MF 287 ISL

2.8 méter

7

Fogaskerék

Nyírócsap

MF DM 255 P

2.5 méter

5

Kompakt szöghajtás

DriveGuard nyírótárcsa

MF DM 306 P

3.0 méter

6

Kompakt szöghajtás

DriveGuard nyírótárcsa

 

A hátsó függesztésű kaszák között természetesen elérhetők súlyponti megfogású gépek is TurboLift talajnyomás szabályzó rendszerrel. A súlyponti felfüggesztés egy modernebb megoldás, ami által kisebb a traktoron keletkező erőhatás a kasza által, illetve a kasza kiegyensúlyozása is jobb mint az oldalsó megfogatás esetén. A talajnyomás szabályzás hidro-pneumatikusan állítható a fülkéből. Ezeknél a kaszáknál érdemes legalább 90-100 lóerő teljesítményű erőgéppel számolni még a legkisebb verziókon is (2.65 méter munkaszélesség).

A súlyponti megfogású kaszák 2.65 – 3.65 méter munkaszélesség között készülnek. A TurboLift talajnyomás szabályzó rendszer alapfelszereltség. Elérhető szársértő is a gépekhez.  A legnépszerűbb hazai típus: MF 316 TL-V: 6 tárcsa, 3.1 m munkaszélesség

Massey Ferguson frontkasza – csúcstechnológia a piac egyik legmodernebb függesztési rendszerével

Az előző évek egyik újdonsága, és azóta pedig nagyon keresett terméke, a teljes talajkövetéssel rendelkező MF 316 FQ frontkasza. A 3.1 méter munkaszélességű, hat tárcsás gép különlegessége, hogy mind oldal, mind hosszirányban képes elmozdulni a kaszaszerkezet egy tartó kereten, így teljes háromdimenziós talajkövezést kapunk.  Gyakorlatilag hibátlan talajkopírozást érhetünk el egyenletes vágásmagassággal.  Hidraulikus oldaleltolás is elérhető az MF 316 FQ gépekhez. Teljesítményigényük is alacsony: már egy 90 lóerős traktorral meg tudjuk hajtatni, amennyiben nem kérünk hozzá szársértőt.

Bemutató videó itt a vadonatúj frontkaszáról:

Massey Ferguson körbálázók – a hazai igényekre alakított verziók!

Az MF 4160 RB V Xtra változókamrás körbálázó kifejezetten a magyar piac igényeihez lett összeállítva. 2.25 m-es felszedővel rendelkezik, amelyben a felszedő fogak 5 sorban állnak. Ez garantálja, hogy az értékes takarmány nem marad a talajon. A bálázó 13 késes szeletelővel rendelkezik, ahol ki is kapcsolhatjuk a késsort, ha nem akarunk aprítani. Az MF bálázók egyedi funkciója a kétlépcsős padlólemez mozgatás. A padlólemez mellső része rugóztatott, ami hatékonyan leküzdi a kisebb eltömődéseket a vibráció révén. A padlólemez hátsó része pedig a piac leghosszabb „útján” járó (50 cm), fülkéből hidraulikusan leengedhető és visszahúzható munkahengerekkel van ellátva. Ez biztosítja, hogy a nagyobb eltömődéseket is hatékonyan és gyorsan lehet leküzdeni úgy, hogy ki sem kell szállni a kezelőnek a fülkéből a padlólemez mozgatásához.

Az akciós modell 90-160 cm-es bálák előállítására képes. Négy végtelenített heveder és egyedi CPS, magas nyomású bálaformázó rendszer végzi a bálák kialakítását. A gépekhez E-Link színes terminál tartozik, amin a fő funkciókat tudjuk kezelni. A hatékony munkavégzést segíti, hogy három bálaháló vihető magunkkal, ami biztosítja hogy egész napra kitart a készletünk. Az akciós modell alapfelszereltségben teleszkópos bálakidobót és széles abroncsozást is tartalmaz. Az MF bálázók egyik nagy előnye a robusztusság, amit a majd 4 tonnás önsúly is jól bizonyít.

2.25 m-es felszedő, 13 késes szeletelő, kétlépcsős eltömődésgátló rendszer fülkéből mozgatható padlólemezzel, 3 háló tárolása, majd 4 tonna önsúly. KÉSZLETRőL, MÉG SZEZONRA IS!

Massey Ferguson rendképzők – egy, két és négyrotoros típusok

Az MF rendképzői 3.4 méter munkaszélességtől egészen 14.4 méterig rendelhetők meg.

Az egyrotoros képzőkből a legnépszerűbb típusok a 3.6 és 4.5 méter közötti verziók, amelyek mind tíz darab erős karral rendelkeznek. A gondos tervezést jól tükrözi, hogy a gépek jobb irányba sodornak. Az elképzelés a megoldás mögött az, hogy minden munkagép kezeléséhez amúgy is jobbra kell kifordulni, a traktorok kezelőszervei is jobbkézre esnek. Így a sodrókhoz nem kell természetellenesen balra kiforognia a kezelőnek.

A hajtáslánc rendelkezik túlterhelés elleni védelemmel, a munkamagasság végtelenítve mechanikusan állítható. A hosszú élettartam végett a rotorfejek zárt kialakításúak, így védik az értékes belső részeket a portól, szennyeződésektől. A legtöbb típust az importőr Austro Diesel már a legmagasabb felszereltséggel rendelte be a minőségi munka érdekében (tandemtengelyes futómű, támasztókerék a sodró első részén). A szériából elérhető domboldali kivitel, ami egy rövidebb és alacsonyabb felépítésű verzió a minél alacsonyabb súlypont végett.

Egyrotoros rendképzők

RK 361 DN*

RK 381 DN

RK 421 DN

RK 451 DN

Munkaszélesség

3.6 méter

3.8 méter

4.2 méter

4.5 méter

Karok

10 db

10 db

12 db

12 db

Sodrási irány

jobbra

jobbra

jobbra

jobbra

*dombos vidékre alacsonyabb felépítéssel

Amennyiben nagyobb sodrási munkaszélességre vágyunk, úgy az MF kétrotoros rendsodróit érdemes szemügyre venni. A gépek egyik fő kulcsa, hogy egy rendkívül erőteljes szállítóalvázzal rendelkeznek, ami gyors, biztonságos és hatékony munkavégzést tesz lehetővé. Az alváz 40 km/h óra közúti sebességre képes, a rotorok pedig erős kardáncsuklós felfüggesztéssel „lógnak” rajta jobb és bal oldalra. A már az egyrotoros sodróknál megismert zárt rotorfejek és annak előnyei itt is megtalálhatók, csakúgy mint a tandemtengelyes futómű kialakítás, illetve a rotorok mellső részén elhelyezett támasztókerekek, és a jobbos sodrási irány. A modellcsaládban találunk egy darab nagy rendet középre sodorni képes, illetve jobb oldalra / két rendet (középre és jobbra) sodorni képest verziókat is!

Kétrotoros rendképzők középre sodrással

RK 662 TRC

RK 762 TRC

RK 802 TRC**

RK 1002 TRC**

Munkaszélesség

5,8 – 6,6 méter

6,8 – 7,6 méter

7,2 – 8,0 méter

8,8 – 10 méter

Szállítóalváz

igen (40 km/h)

igen (40 km/h)

igen (40 km/h)

igen (40 km/h)

Sodrási irány

középre

középre

középre

középre

** Pro verzió is elérhető: még robusztusabb kialakítás

 

Kétrotoros rendképzők jobbra / oldalra és középre sodrással

RK 672 SD TRC

RK 772 SD TRC

RK 842 SD TRC**

Munkaszélesség

5,8 – 6,7 méter

6,6 – 7,7 méter

7,8 – 8,4 méter

Szállítóalváz

igen (40 km/h)

igen (40 km/h)

igen (40 km/h)

Sodrási irány

jobbra / egy rend jobbra és egy középre

jobbra / egy rend jobbra és egy középre

jobbra / egy rend jobbra és egy középre

A kétrotoros rendsodrók masszív szállítóalvázzal rendelkeznek. Választhatunk, hogy egy rendet szeretnénk középre sodorni, vagy két vékonyabbat (középre-jobbra).

Amennyiben a legnagyobb terület-teljesítményt szeretnénk, választhatjuk a négyrotoros rendképzőket is a Massey Ferguson kínálatából.

Massey Ferguson rendterítők – egyre növekvő igények

A rendterítők piaca egyre jobban növekszik a nyugat-európai mezőgazdasági piacokon, használati értékük a termény gyors és egyenletes szárítása érdekében egyre jobban felértékelődik. Az MF átfogó kínálatában a gépek zárt rotorfejjel rendelkeznek, meghajtásuk hatszög formájú tengellyel és kardáncsuklókkal történik. Ezáltal állandó, tartós és megbízható az erőátvitel. A robusztusságot vastagfalú, nagy keresztmetszetű zártszelvény váz adja meg. A rotorok közti nagy átfedés optimális takarmány-terítést biztosít. Hárompont függesztésű és nagyobb méretű, szállító alvázzal rendelkező modellek is találhatók a kínálatban.

Rendterítők

TD 434 DN*

TD 454 DN

TD 676 DN

TD 868 TRC

Munkaszélesség/ rotorok szám

4.3 m / 4

4.5 m / 4

6.6 m / 6

8.6 m / 8

Kivitel

függesztett

függesztett

függesztett

szállító alvázas

*dombos vidékre való kivitel

Rendterítőkből 4.3 métertől egészen a szállítóalvázas 12,7 méteres verzióig érhetők el gépek.

Amennyiben szálastakarmány gép vagy gépsor beruházását tervezi, gondoljon a Massey Fergusonra is!

További műszaki részletekért, illetve készletes elérhetőségért kérjük érdeklődjön helyi Massey Ferguson márkakereskedőjénél!

(X)

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés