Élelmiszergazdaság

Az EU lakosságának 8,3%-a nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozás

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arra hívja fel a figyelmet, hogy az unió lakosságának 8,3%-a nem engedheti meg magának a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást. Kifejti továbbá, hogy a hús- és tejtermékek megadóztatásának milyen kedvezőtlen hatásai lehetnek, különösen az amúgy is sérülékeny társadalmi csoportokra nézve.

Az Eurostat 2022-es adatai szerint az Európai Unióban százból nyolc ember nem engedheti meg magának a megfelelő táplálkozást. Az EU lakosságának 8,3%-a nem engedheti meg magának, hogy minden második nap húst, halat vagy ezzel egyenértékű vegetáriánus ételt fogyasszon, ami a 2021-es adathoz képest (7,3%) egy százalékkal magasabb érték. Ami pedig a szegénység kockázatának kitettek arányát illeti (19,7%), ez az érték 2,2 százalékkal magasabb a 2021-ben rögzített értéknél (17,5%).

Forrás: pixabay.com

Ez a helyzet igen aggasztó és az eredmények között meglehetősen nagy eltérések tapasztalhatók az egyes uniós országok között. A szegénység kockázatának kitett emberek aránya − tehát azoknak az aránya, akik nem engedhetik meg maguknak a megfelelő táplálkozást − Bulgáriában (44,6%) a legmagasabb, Bulgáriát Románia (43,0%) és Szlovákia (40,5%) követi. Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Írországban (5,0%) regisztrálták, Írországot Luxemburg (5,1%) és Ciprus (5,6%) követi.

A háztartások szintjén a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözési ráta kiszámításához megfigyelt tételek között szerepel az a képesség, hogy a fogyasztók minden második nap megengedhessenek maguknak egy húst, csirkét, halat tartalmazó, vagy ezzel egyenértékű vegetáriánus étkezést, amely a szociális jogok európai pillérének egyik fő mutatója a Szociális Eredménytábla Mutatók között.

A megfelelő táplálékhoz való hozzájutás szintén része a Fenntartható Fejlődési Céloknak (SDG’s). A második Fenntartható Fejlődési Cél (SDG2) a “Zéró éhezés”, mely cél kifejezetten az éhezés és az alultápláltság minden formájának felszámolására törekszik, miközben biztosítja a biztonságos, tápláló és megfelelő élelmiszerekhez való hozzáférést.

Tekintettel erre az aggasztó helyzetre Európában − egy olyan régióban, amelyet a legfejlettebbek között tartanak számon − meglehetősen logikátlannak tűnik a hús- és tejtermékek megadóztatásának gondolata, amely intézkedésnek a célja az állati eredetű élelmiszerek vásárlásának visszaszorítása, mely által más típusú élelmiszerek, például a hüvelyesek és a zöldségek nagyobb vonzerőre tehetnének szert a fogyasztók körében. A környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartó törekvések során nem szabad megfeledkezni arról, hogy a hús és az állati eredetű élelmiszerek pótolhatatlan forrásai az alapvető tápanyagoknak, amelyek gyakran hiányoznak vagy nem hozzáférhetőek a növényi eredetű élelmiszerekből. A fenntartható termelés biztosítása természetesen fontos, de nincs értelme olyan leegyszerűsítő megoldásokat erőltetni, amelyek a lakosság bizonyos rétege számára még inkább ellehetetlenítené a megfelelő táplálékokhoz való hozzájutást.

A húsadó veszélyeztetné a megfelelő tápanyagbevitelt, ami tovább rontaná a jelenlegi helyzetet. Ráadásul a magasabb jövedelemmel rendelkezők valószínűleg továbbra is ugyanannyi húst fogyasztanának, míg a kevésbé szerencsések még inkább nélkülöznének, vagy gyengébb minőségű élelmiszereket vásárolnának, amely növelné a társadalmi egyenlőtlenséget. A jó minőségű vörös hús, csirke és hal megfizethetőségének folyamatos fenntartása, a hozzáférhetőség biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek egészséges és teljes értékű ételeket választhassanak.

agrotrend.hu / Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés