Kézműves Kiválóságok Napja az Agromash Expon – 2025. 01. 24.
Kézműves Kiválóságok Napja: Konferencia és díjátadó az Agromash Expo keretében – 2025. 01. 24.
Idén először egész napos konferenciával bővült a Kézműves Kiválóságok Napja, amely a hazai kézműves élelmiszer-termelők, szakértők és érdeklődők számára teremtett találkozási lehetőséget. Az Agrotrend Csoport és a Városi Anya közös szervezésében megvalósult esemény az Agromash Expo keretében várta a látogatókat, a díjátadót inspiráló előadások és kerekasztal-beszélgetések előzték meg, így idén először a rendezvény konferenciaként is bemutatkozott.
Konferencia a kézműves élelmiszerek jegyében
Az előadások és beszélgetések célja az volt, hogy a kézműves élelmiszer-termelők a gyakorlatban is hasznosítható tudást szerezzenek a piaci trendekről, értékesítési stratégiákról és marketing eszközökről.
A napot Urkom Katalin, a díj és konferencia főszervezője nyitotta meg. Az előadók sorában olyan szakemberek kaptak helyet, akik a kézműves élelmiszerek piacának aktuális kihívásairól és lehetőségeiről osztottak meg fontos tapasztalatokat:
– Urkom Katalin(Városi Anya Véleményklub): „Érték, Élmény, Luxus? – Kézműves élelmiszerek a városi fogyasztók fejében.” Az előadás betekintést nyújtott a városi vásárlók preferenciáiba és motivációiba, rávilágítva, hogy a kézműves termékek hogyan válhatnak a modern fogyasztói életforma szerves részévé.
– Szegedyné Fricz Ágnes (Kislépték Egyesület): „Rövid úton a vásárlóhoz? – Értékesítési stratégiák a kézműves élelmiszerekhez.” Az előadás az alternatív értékesítési csatornák és a közvetlen fogyasztói kapcsolatok kiépítésének fontosságára fókuszált.
– Szurgent Zsófia és Dr. Pleva György (Nébih): „Tiszta sor? – Mit kell feltüntetni a kézműves termékek címkéjén?” A címkézésről szóló előadás nemcsak a jogi kötelezettségekre, hanem a fogyasztók számára értékes információk kiemelésére is felhívta a figyelmet.
A délután folyamán két kerekasztal-beszélgetés is helyet kapott. Az egyik a tavalyi díjazottakat szólaltatta meg, akik inspiráló sikertörténeteikkel mutatták be, hogyan segíti a díj és az elismerés a kézműves termelők fejlődését.
A másik beszélgetés fókuszában a marketing állt: Mátrai Zoltán, az Agrotrend Csoport vezérigazgatója, a Vosz Agrár Elnöke és Gál É. Beáta, a VOSZ kommunikációs igazgatója, és Fórián Zoltán az Erste Bank vezető agrárszakértője osztották meg gondolataikat arról, mi lehet a siker titka egy versenytársakkal teli piacon.
Ünnepélyes díjátadó: A nap fénypontja
A nap csúcspontja a délutáni ünnepélyes díjátadó volt, ahol a zsűri által kiválasztott Kézműves Kiválóságok vehették át elismeréseiket. A díjátadót megható pillanatok és a győztesek őszinte öröme kísérte. A rendezvény különlegessége volt, hogy a nyertes termékek nemcsak bemutatásra kerültek, hanem az esemény végén kóstoltatásukra is lehetőség nyílt, ami nagy sikert aratott a látogatók körében.
Együttműködés, amely új színt hozott az eseménybe
Az idei esemény az Agrotrend Csoport és a Városi Anya első közös szervezésében valósult meg, amely új lendületet adott a Kézműves Kiválóságok Napjának. Az együttműködés révén a kézműves termékek még szélesebb közönséget érhettek el, és a rendezvény újabb mérföldkővé vált a hazai kézműves élelmiszerek támogatásában.
Főszervezői szívvel-lélekkel
Urkom Katalin főszervezőként az esemény végén így foglalta össze gondolatait: „Büszke vagyok arra, hogy ez a rendezvény évről évre fejlődik, idén pedig a konferencia formátum új fejezetet nyitott a történetünkben. A visszajelzések alapján fantasztikusan sikerült a nap, és bár mindig van hova fejlődni, azt gondolom, ismét sikerült valami igazán értékeset teremtenünk.”
A Kézműves Kiválóságok Napja nemcsak egy díjátadó, hanem egy mozgalom, amely a legjobbak számára biztosít láthatóságot és lehetőséget arra, hogy történeteik másokat is inspiráljanak.
További információ az idei győztesekről:
– Magyarország Szörpje 2024
I. helyezett: Venyige Tanya – Rozmaringos Körte szörp
II. helyezett: Lajos-Király Manufaktúra – Ribizli szörp
III. helyezett: Szedervarázs – Szeder szörp
Különdíjban részesült: Házam Táján – Feketeribizli szörp
– Magyarország Méze 2024
I. helyezett: Simai Méhészet – Ecsegpuszta Vegyes Virágméz
II. helyezett: Zümi Méhészet – Mézharmat
III. helyezett: Vidók Méhészet – Hársméz
Különdíjban részesült:
Szomor Méhészet – Kiskőrösi Méz
Gujka László – Selyemfűméz
László Sándor – Akácméz
– Magyarország Lekvárja 2024
I. helyezett: Szatmári Éden – Szilvalekvár
II. helyezett: Esbana Homoktövis – Homoktövis
III. helyezett: Szedrem – Egy kanálka egészség – Szederlekvár
Különdíjban részesült: Myfittgarden MyFittBerries – Somlekvár
– Magyarország Gyümölcsleve 2024
I. helyezett: Esbana Homoktövis – Homoktövis velő
II. helyezett: Budapest – Uborkás víz
III. helyezett: Szedrem – Egy kanálka egészség – Fekete szederlé
Különdíjban részesült: Levendula Álom Kert – Ősz Kincsei
– Magyarország Kézműves Csokoládéja 2024
I. helyezett: Angyali Kísértés Csokoládé és Sütemény Manufaktúra karamellás-sós-mogyorós csokoládé
II. helyezett: Tündércsoki – Ribizlis bonbon
III. helyezett: Bonbonda Csokoládéműhely – Homoktövis étcsoki bonbon
Különdíjban részesült: Honeybee – Csokis pilleméz
– Magyarország Kézműves Söre 2024:
I. helyezett: Urban Beer – Budapest Sör
Kézműves Kiválóságok díj 2024
Immár negyedik alkalommal kerül meghirdetésre a Kézműves Kiválóságok díj, amely évről évre a hazai kézműves termékek legjobbjait jutalmazza. Az elmúlt évek sikerei és az egyre bővülő mezőny ösztönöz minket arra, hogy minden évben újabb meglepetésekkel és fejlesztésekkel rukkoljunk elő. Az idei év különlegessége, hogy a már megszokott méz, lekvár, szörp és gyümölcslé kategóriák mellett ezúttal a legjobb magyar zöldséglevet, kézműves csokoládét és sört is keressük.
A Kézműves Kiválóságok díj célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar termelők kiemelkedő munkájára és bemutassa a hazai ízek sokszínűségét. A versenyben részt vevő termékek értékelése rendkívül szigorú és összetett folyamat, amely 14 különböző szempont szerint történik. Ezek között az íz, illat, szín, textúra, utóíz, összetevők minősége, valamint a hagyomány és kreativitás találkozása is szerepel. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a termékek megjelenésére is: az üveg, kupak, címke, márkanév és arculat mind hozzájárulnak a végső értékeléshez.
A tavalyi évben közel 130 terméket kóstolt és elemzett a szakértő zsűri, ami jól mutatja a verseny színvonalát és a kézműves termelők elkötelezettségét. Az idei bővítés lehetőséget ad arra, hogy még több kiváló termék kapjon elismerést, és a közönség új ízekkel ismerkedhessen meg. A magyar kézműves termékek támogatása és népszerűsítése nemcsak a helyi gazdaságot erősíti, hanem hozzájárul a hagyományok megőrzéséhez és a minőségi gasztronómia terjedéséhez is.
Idén is várjuk a nevezéseket, amelyek október 23-ig adhatók le. A nevezés a nevezési űrlap kitöltésével és két darab termék postázásával és a nevezési díj befizetésével válik véglegessé.
Kézműves Kiválóságok díj 2024 – győztesek
November 7-én lezajlott a Kézműves Kiválóságok Díj zsűrizése, és büszkén jelentjük be, hogy megszülettek az idei eredmények! Az immár negyedik alkalommal megrendezett díjunk célja a hazai kézműves termelők kiemelése és a legkiválóbb hazai ízek elismerése. Ez az év sem volt kivétel: fantasztikus mézek, szörpök, lekvárok, csokoládék, kézműves sörök és gyümölcslevek mutatták meg a legjobbat a hazai ízekből!
A zsűrizést élő bejelentkezéseken keresztül is követhettétek, hogy bárki betekinthessen a kulisszák mögé, és megtudja, milyen lelkes és szakértő zsűri válogatja ki a legjobbakat. Minden zsűritagnak hatalmas köszönet jár a lelkes odaadásért és szaktudásért!
A díjátadó januárban, az Agromash Expón lesz, ahol a közönség előtt ünnepeljük meg a nyerteseket – izgalmas programokkal és meglepetésekkel készülünk! Mindenkit szeretettel várunk!
És íme, a 2024-es Kézműves Kiválóságok győztesei:
– Magyarország Szörpje 2024
I. helyezett: Venyige Tanya – Rozmaringos Körte szörp
II. helyezett: Lajos-Király Manufaktúra – Ribizli szörp
III. helyezett: Szedervarázs – Szeder szörp
Különdíjban részesült: Házam Táján – Feketeribizli szörp
– Magyarország Méze 2024
I. helyezett: Simai Méhészet – Ecsegpuszta Vegyes Virágméz
II. helyezett: Zümi Méhészet – Mézharmat
III. helyezett: Vidók Méhészet – Hársméz
Különdíjban részesült:
Szomor Méhészet – Kiskőrösi Méz
Gujka László – Selyemfűméz
László Sándor – Akácméz
– Magyarország Lekvárja 2024
I. helyezett: Szatmári Éden – Szilvalekvár
II. helyezett: Esbana Homoktövis – Homoktövis
III. helyezett: Szedrem – Egy kanálka egészség – Szederlekvár
Különdíjban részesült: Myfittgarden MyFittBerries – Somlekvár
– Magyarország Gyümölcsleve 2024
I. helyezett: Esbana Homoktövis – Homoktövis velő
II. helyezett: Budapest – Uborkás víz
III. helyezett: Szedrem – Egy kanálka egészség – Fekete szederlé
Különdíjban részesült: Levendula Álom Kert – Ősz Kincsei
– Magyarország Kézműves Csokoládéja 2024
I. helyezett: Angyali Kísértés Csokoládé és Sütemény Manufaktúra karamellás-sós-mogyorós csokoládé
II. helyezett: Tündércsoki – Ribizlis bonbon
III. helyezett: Bonbonda Csokoládéműhely – Homoktövis étcsoki bonbon
Különdíjban részesült: Honeybee – Csokis pilleméz
– Magyarország Kézműves Söre 2024:
I. helyezett: Urban Beer – Budapest Sör
Ezek az elismerések nemcsak a termelők szakmai hírnevét növelik, hanem bizalmat is építenek a vásárlók körében. A „Lépj egy szintet és mutasd meg, mit tudsz!” szlogenünk szellemében ezzel a díjjal új lendületet és elismerést kívánunk adni minden résztvevőnek.
Az Agrotrend Csoport és a Városi Anya projekt célja, hogy a kézműves termékek értékét és a magyar ízek különlegességét közelebb hozzuk a nagyvárosi családokhoz. Ha érdekelnek a hazai ízek és a kézműves értékek, kövess minket a következő hónapokban is, mert sok újdonságot hozunk!
Kézműves Kiválóságok díj 2024 – zsűrizés
Kézműves Kiválóságok díj 2023 – zsűrizés és eredményhirdetés
Kézműves Kiválóságok díj 2023 – zsűrizés
Kézműves Kiválóságok díj 2023 eredményhirdetés
