Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Agrárpiac

Nagy István: Tovább kell erősíteni a kazah-magyar agrárkapcsolatokat

 

További együttműködési lehetőségek rejlenek a vetőmag-nemesítés és almatermesztés területén Kazahsztán és Magyarország között, melyeket meg szeretnénk erősíteni – közölte Nagy István Asztanában, hétfőn a kazah agrárminiszter helyettessel történt egyeztetésen.

A kormany.hu tudósítása szerint a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország vonatkozásában az agrárium kiemelt szerepet játszik. Emellett olyan együttműködések alakulnak ki a gazdaságaink között, amelyek rendkívül fontosak.

A vetőmag-nemesítés és termesztés területén komoly együttműködés van kazah és magyar vállalkozások között.

Fotó: Fekete István

Kifejtette, a magyar növénygenetika kiválóan teljesít, éppen ezért ezen a területen szeretnénk az együttműködést magasabb szintre emelni.

Magyar befektető révén egy korszerű vetőmag feldolgozó üzem épülhet annak érdekében, hogy segítsük a növénytermesztést. Ezt a fejlesztést a magyar kormány is maximálisan támogatja. A hazai nemesítőknek is egy nagy kiugrási lehetősége lehet ez a folyamat Közép-Ázsiában.

Ez a szándék illeszkedik ahhoz a kazah állásponthoz, hogy egymillió hektáron termeljenek kukoricát – tette hozzá a miniszter.

Nagy István beszélt arról is, hogy az almatermesztéshez kapcsolódóan is komoly partnerség alakulhat ki, melyet magasabb szintre kívánunk emelni. Az oktatás és a tudomány területén is vannak további lehetőségek az országaink között.

A hallgatók és kutatók cseréjével tovább javíthatjuk a kapcsolatainkat. Szívesen bemutatjuk hazai tapasztalatainkat és a programjainkat Kazahsztánnak.

A biztonságos élelmiszer-ellátás alapja az, hogy legyenek megfelelő szakemberek – fűzte hozzá a miniszter.

agrotrend.hu/kormany.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés