Agrárpiac

GVH: az árfigyelő rendszer fokozatosan csökkenti az inflációt

Létrehozva:

|

 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke Rigó Csaba Balázs és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pénteken áttekintette az online árfigyelő rendszer eddigi tapasztalatait – közölte a GVH az MTI-vel.

A közlemény szerint megállapították, hogy az árfigyelő népszerűsége töretlen, működtetése egyértelműen versenyélénkítő, a kereskedelmi láncok között „öldöklő” napi árversenyt generál, mely a kötelező kormányzati akciókkal együtt jelentősen hozzájárul az infláció fokozatos csökkentéséhez.

Rigó Csaba Balázs ismertette a szerdától elérhető bevásárlólista funkció működését: a többfunkciós, szabadon összeállítható, megosztható bevásárlólista tovább fokozza a piaci versenyt, így várhatóan folytatódik az élelmiszerárak csökkenése, ami hozzájárul az infláció letöréséhez.

Fotó: GVH Facebook-oldala

Szentkirályi Alexandra kiemelte: az árfigyelő hatékony eszköz, hogy a családok, nyugdíjasok járjanak jól és ne az élelmiszerláncok.

A hatékonyságot bizonyítja, hogy indulása óta 62 termékkategóriából 55 termékkategóriában átlagosan 7 százalékkal csökkentek az átlagárak.

A bevásárlólista funkcióval további lehetőséget kínálunk a spórolásra a családoknak – fogalmazott.

A GVH elnöke rámutatott, hogy „az online árfigyelő rendszerbe adatokat szolgáltató kiskereskedők egy része nem egységes, hanem boltonként eltérő árazást alkalmaz. Van olyan boltlánc, amelyik csak egy-két üzletében csökkenti egyes élelmiszerek árát, hogy árfigyelő rendszerben a legolcsóbb legyen” – mondta.

Felhívta a figyelmet, munkacsoport dolgozik azon, hogy a gyakorlat semmilyen módon ne vezethesse félre, ne tévessze meg a fogyasztókat, és ezzel megakadályozzák, hogy egyes multik trükközzenek, nyerészkedjenek a rendszerrel.

Fotó: Szentkirályi Alexandra Facebook-oldala

Rigó Csaba Balázs és Szentkirályi Alexandra leszögezték: közös cél, hogy az online árfigyelő használatával a vásárlók pénzt és időt spórolhassanak meg, illetve a rendszer a lehető legnagyobb mértékben járuljon hozzá az árak csökkentéséhez, ezáltal az élelmiszerinfláció letöréséhez – áll a közleményben.

agrotrend.hu/MTI

Hirdetés

Fókuszban

Facebook