Agrárpénzek

Piac

LMP: a Fidesz hozta helyzetbe a nagygazdálkodókat

Az LMP visszautasítja, hogy az ellenzék a külföldiek földvásárlása vagy a nagygazdaságok mellett állna, képviselője szerint éppen Orbán Viktor első kormánya alatt születtek azok a kedvezőtlen földhaszonbérleti szerződések, amelyeket a kormánypártok most a „bandaháborújuk” miatt felülvizsgálnának.

Létrehozva:

|

Sallai R. Benedek kedden a Parlamentben tartott erről sajtótájékoztatót azt követően, hogy a Ház elfogadta a földforgalmi törvény módosításának egyszerű többséget igénylő részét, elutasította azonban a sarkalatos passzusokat, amelyek azt tették volna lehetővé, hogy a földtörvény hatályba lépése, vagyis 2013. december 15-e előtt kötött haszonbérleti szerződések is felülvizsgálhatók legyenek.

Az LMP-s képviselő azt mondta, a vitatott szerződéseket az első Orbán-kormány idején úgy körbebástyázták, hogy képviselőik még 2004 és 2006 között, a szocialista kormányok idején is pert nyertek az állam ellen, így nem lehetett azokhoz nyúlni.

Most ezekről állítja a kormányoldal, hogy rosszak és a nagybirtokrendszert erősítik, és ugyanezt állítják a saját maguk által 2013-ban elfogadott, az ellenzék által bírált földtörvényről is – jelentette ki az LMP-s politikus.

Sallai R. Benedek hozzátette: pártja nem asszisztál a Fidesz bandaháborújához, és cáfolta, hogy alkotmánybírósági beadványaik a külföldieket hozná helyzetbe. Megismételte pártja kezdeményezését egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítására, amely az állami gazdaságok földjeinek magánosítását tekintené át.

Frakciótársa, Szél Bernadett a nemzeti minimum program "elkaszálásáért" bírálta a kormányoldalt, amellyel szerinte az egész magyar parlamentre szégyent hoztak. Felsorolta azokat a kormánypárti képviselőket, akik a leszavazáskor nem nyomtag gombot – Cseresnyés Péter, Kucsák László, Lázár János, Csöbör Katalin, Rétvári Bence és Soltész Miklós -, és azt kérte tőlük, az ügy érdekében vegyék a nevükre a javaslatot.

agrotrend.hu / mti

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook