Agrárpiac

Piac

Jó áron keltek el az első állami földrészletek a hétfői liciteken

Komoly verseny alakult ki tegnap a licitálók közt egy-egy állami földrészletért. Volt, ahol az eredetileg meghirdetett árnál százmillió forinttal többet fizettek egy parcelláért a vásárlók. Az állami földárverések első napja zökkenőmentes volt, csupán néhány ellenzéki aktivista próbálta akadályozni az értékesítést.

Létrehozva:

|

Nagyobb fennakadások nélkül, rendben lezajlott az állami földárverések első napja. Tegnap elsőként Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében vásárolhattak állami termőföldet a gazdálkodók, emellett a fővárosi területekre is licitálhattak a helyben lakó földművesek.

A legnagyobb értékű ingatlanokat Szabolcsban hirdették meg, a legdrágább, százhektáros ingatlan kikiáltási ára meghaladta a 112 millió forintot.

A magas ár minden bizonnyal nem szegte a gazdálkodók kedvét, volt ugyanis olyan licit, ahol a kialakult verseny végül százmillió forinttal tovább növelte az adott földrészlet árát. Kozma Péter, megyei kormánymegbízott lapunknak elmondta: bár reggel az egyik ellenzéki párt aktivistái megpróbálták leláncolni az árverés helyszínének bejáratát, a rendőrség közbelépésének köszönhetően időben el tudták kezdeni a gazdák regisztrálását. Szavai szerint egy-egy táblára általában két-három földműves licitált, de volt olyan helyrajzi szám is, amelyre csak egy jelentkező akadt. Az első és a második árverés után a legtöbb terület a meghirdetett áron, vagy kicsivel afölött kelt el – tette hozzá.

A fővárosi földeket tegnap Érden értékesítették, a liciten összesen 13 helyrajzi számra lehetett ajánlatot tenni. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott szerint a fővárosi, többségé­ben XXIII. kerületi földrészletek esetében összesen négy ajánlat érkezett, a parcellák többsége a meghirdetett áron kelt el. Kiemelte, hogy a megyében – és országosan is – a piaci árnál legalább tíz százalékkal magasabb volt a kikiáltási ár.

Győr-Moson-Sopron megyében összesen tíz helyrajzi számra licitáltak a földművesek, többségük jogi képviselő útján szeretett volna földhöz jutni. Ahogyan azt a megyei kormányhivataltól megtudtuk, az árverések Győrben is rendben lezajlottak. A sajtóosztály tájékoztatása szerint egyetlen helyrajzi számnál alakult ki jelentősebb verseny, ott a meghirdetett árnál jóval drágábban kelt el a szántó, míg a többi esetben néhány licit után gazdára talált a parcella. Ezekben az esetekben a kikiáltási árhoz közeli szint alakult ki. Győrben egyetlen nagyvállalakozó által bérelt parcellákra lehetett licitálni, a legnagyobb értékű ingatlant csaknem százharmincmillió forintért hirdették meg.

Egerben tegnap kilenc földrészletre licitálhattak a vásárlók, a legolcsóbb földrészletet két és fél millió forintért hirdették meg, míg a legdrágább – 10,35 hektáras parcella – kikiáltási ára 14,3 millió forint volt. Az állami földek értékesítése holnap a nógrádi árveréssel folytatódik, a Pest megyei licitek pedig a jövő héten indulnak. A megyében összesen csaknem ötszáz parcellát hirdetett meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook