Hírek

Egyszerűbb lett a díjtámogatott biztosítás igénylése a gazdáknak

Egyszerűbb lett a díjtámogatott biztosítás igénylése a gazdáknak, mivel egy rendeletmódosítás lehetőséget ad a biztosítónak is, hogy benyújtsa a gazdák helyett a kötvényeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak – közölte a Generali Biztosító az MTI-vel.

Létrehozva:

|

A tájékoztatás szerint 2012-ben vezették be azt az agrárbiztosítási rendszert, melynek keretében a magyar gazdák a biztosítási díj 65 százalékáig díjtámogatást igényelhetnek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre többen élnek ezzel a biztosítási formával: a Generalinál például 2012-ben még csak 600, egy évvel később már közel 1300, míg az idei évben már hozzávetőleg 2300 ilyen biztosítást kötöttek. Ezzel a társaság jelenleg a piac egyharmadát fedi le. Míg a tavalyi évben a támogatási keret 80 százalékát használták ki a gazdálkodók, az idei évben várhatóan nagyobb lesz ez az arányszám, mert nyilvánvaló növekedés észlelhető – állítják a Generalinál. A megváltozott jogszabályi környezet pedig lehetőséget ad rá, hogy a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás ajánlatait és a kötvényeiket a gazdák helyett a biztosító nyújtsa be az MVH-hoz a tárgyév augusztus 31-éig. A Generali Biztosító ezen biztosításai esetében külön meghatalmazás nélkül átvállalja ügyfeleitől a benyújtási kötelezettséget – tartalmazza a tájékoztatás.

Az MVH az MTI érdeklődésére mindehhez hozzátette: a támogatott növénybiztosítást értékesítő biztosító társaságok kötelező adatszolgáltatása alapján 2014-ben közel 7900 biztosított mezőgazdasági termelő rendelkezik megkötött támogatott növénybiztosítási szerződéssel. Ez komoly növekedés a 2013-as kérelmezési évhez képest, amikor mintegy 5000 biztosított mezőgazdasági termelő kapta meg támogatott növénybiztosítási szerződése díjának 65 százalékát. Az idén – hasonlóan a múlt évi keretösszeghez – 10,67 millió euró (több mint 3 milliárd forint) használható fel a növénybiztosítási szerződések díjának támogatásához – közölte az MVH.

Forrás: MTI

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook