Hírek

Munka szállással, mikor a földrajz nem akadály

Létrehozva:

|


A hazai munkalehetőségeket tekintve sokáig egyértelmű tendencia volt, hogy az országrészek között nagy különbségek vannak. Habár ez mára kiegyensúlyozottabb képet mutat, még mindig akadnak differenciák. Egy ideális munkahely esetén akár a földrajzi elhelyezkedés is gátat szabhat, de erre is létezik megoldás.

Területi (állás)különbségek

Hazánk gazdasága bizonyos szektorokban kifejezetten erősnek számít ugyan, ám földrajzi értelemben kevésbé kiegyenlített képet mutat. Míg bizonyos helyeken az ipar van előtérben, addig máshol a mezőgazdaság vagy épp más részterületek. Egyes régiókban pedig jóval kisebb súllyal esik latba a gazdasági tevékenység, mely azzal jár együtt, hogy a munkalehetőség is kevesebb. Így fordulhat elő az, hogy az álláskeresők máshol kénytelenek munkát keresni.

Teljesen reménytelen régiókról persze egyáltalán nem beszélhetünk, hiszen hazánknak lényegében nincs olyan területe, ahol ne akadna valamilyen munka. Ez még inkább igaz annak fényében, hogy manapság már számos online állás is elérhető, mely lényegében bárhonnan végezhető. Az is tény azonban, hogy az ország egyes részei, mint pl. a Dunántúl sokkal inkább bővelkednek az álláslehetőségekben és itt nagyobb az esély a megfelelő életszínvonal elérésére.

A különbségekkel természetesen a munkáltatók is tisztában vannak, így sokszor igyekeznek különböző alternatív megoldásokkal segítő jobbot nyújtani, megkönnyítendő a munkába állást. Ez a segítségadás szólhat akár a logisztikai támogatásról, vagy akár a lakhatás biztosításáról is. Egy munka szállással ugyanis többek számára is élhető alternatíva lehet, ha esetleg messzebbre szólítja őket a kötelesség.

A lakhatás kérdése

A munkahely esetén mindig is sarkalatos kérdés, hogy lakóhelyünktől milyen távolságra helyezkedik el, illetve mennyi idő alatt oldható meg a munkába járás. Vidéken kevesebb lehetőség van a válogatásra, ám itt sokszor kisebb távolságokkal is számolhatunk. Az is előfordulhat ugyanakkor, hogy egy ideális pozíció tőlünk több száz kilométerre létesül, ez esetben pedig már a lakhatás is felmerül, mint kérdéses szempont.

Az élet átszervezése és a költözés sokszor megoldhatatlan problémát okoz. Ezekre az esetekre jelenthet abszolút élhető megoldást egy munka szállással, mely esetben a munkáltató segít megoldani a lakhatást. Az ilyen szálláshelyek többségében ingyenesek és lényegében a munka mellé járnak extra juttatásként. Az is lehet persze, hogy ingyenes lehetőség nem áll rendelkezésre, de a munkát adó cég segít jutányos áron szálláshoz jutni.

A munka szállással azonban mindenképpen egy olyan opció, mely akkor is könnyebbséget jelent, ha a munkavégzés távolra szólítja a munkavállalókat. Természetesen ez a lehetőség is áldozatokkal jár és megfontolt döntést igényel. Tény, hogy a munka szállással együtt történő elnyerése a vidéki régióban élők számára kiváló lehetőség, de ez is együtt jár az életvitel bizonyos mértékű átalakításával. Főleg, ha a munkalehetőség esetleg külföldre szól.

Külföldi munka és élet

Bár tény, hogy a határainkon belül is tapasztalhatók egyenetlenségek az elérhető munkalehetőségek és bérszínvonal terén, a differencia még jelentősebb, ha átlépünk nyugati határainkon. Épp ezért sokak számára számítanak vonzónak a külföldi munkalehetőségek. Sok jellemző desztinációról beszélhetünk, de a szomszédos országokra szorítkozva mindenképpen Ausztria a befutó. Egy munka szállással ugyanis ez esetben még remekebb lehetőség.

A külföldi cégek esetén egyébként egyáltalán nem ritka, hogy az adott munka szállással együtt jár. Ezzel is igyekeznek fellendíteni a munkaerő átvándorlását, akár szezonális, akár állandó jelleggel. Előbbi esetben a turizmus vagy épp a mezőgazdaság kínál remek lehetőségeket. Ezekben a szektorokban a munka szállással abszolút bevett módszer a munkaerő adott ideig tartó helyben tartására és kényelmének biztosítására.

Az említetteken felül természetesen számos más külföldi munkalehetőség is az érdeklődők rendelkezésére áll, sok esetben pedig a munka szállással együtt érhető el ezekben az esetekben is. Ez a konstrukció kiváló alapot jelent az elindulásra, a külföldi karrierépítésre és a költségek csökkentésére. Idővel aztán természetesen kialakulhat egy egészen más életvitel, egy felfelé ívelő karrier, melynek csupán az alapjait fektettük le ezzel a kiváló lehetőséggel.

(X)

Hirdetés

Fókuszban

Facebook