Technika

Újdonságok

Elkezdődött az agrárium egyik leginnovatívabb kezdeményezése

Pénteken megkezdődött Gazdálkodj okosan! – NAK Agrotech Hackathon 24 órás versenye, amely során a mezőgazdaság jövőjét meghatározó új ötletek fognak megszületni.

Megkezdődött a "Gazdálkodj okosan! – NAK Agrotech Hackathon" című innovációs ötletverseny, amit közösen szervez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal. Az eseményre olyan startupok, egyetemi-, főiskolai hallgatók és pályakezdők jelentkezhettek, akik új lendületet vinnének a hazai agrárszektor működésébe.


A 24 órán át folyamatosan zajló versenyre 140 fiatal, 50 csapatban jelentkezett – fotó: agrotrend.hu

A mezőgazdaság mind Magyarországon, mind pedig globálisan óriási kihívások elé néz, ami hatással van a környezet állapotára, a gazdaságra, de az egészségre is.

Azonban sokan nem tudnak azonosulni az ágazat kihívásaival, főként a fiatalok nem tudják életpályájukat elképzelni a szektorban.

A NAK célul tűzte ki azoknak

  • az innovatív megoldásoknak,
  • startup cégeknek és vállalkozó kedvű fiataloknak

a felkutatását és felkarolását, akik a mezőgazdaság egyes kihívásait valamilyen rendhagyó megoldással szeretnék orvosolni.

Ács Zoltán, a Design Terminal innovációs vezetője szerint feladatuk, hogy összekössék a gyökeresen eltérő kulturális közegeket. Ezért is tartozik a NAK a Design Terminál legizgalmasabb partnerei közé,

ugyanis a kamara az egész ágazatra hatással tud lenni.

Kitért arra is, hogy a régióban az agrárium az egyik legkevésbé digitalizált ágazatok közé tartozik.

Ez viszont nem mindenhol van így, hiszen

  • Dániában,
  • Hollandiában,
  • Németországban és az USA-ban is

robbanásszerű fejlődés tapasztalható.

Győrffy Balázs a NAK elnöke nyitóbezédében hangsúlyozta: a kreatív gondolkodásnak és az új ötleteknek egyre nagyobb jelentőségük van, és azoknak az embereknek, akik így gondolkodnak nőni fog az értékük. Pont az ilyen új gondolkodású embereket keressük az agráriumba a verseny során – mondta.


Győrffy Balázs: Új gondolkodókat keresnek a verseny során – fotó: agrotrend.hu

– A magyar agrárgazdaságban egy rendkívül furcsa helyzet alakult ki, hiszen elképesztő innovációs nyomás alatt van, viszont ezzel együtt van egy röghöz kötöttsége, amin át kell lendülni – mondta a NAK elnöke.

A NAK és a Design Terminal szakembereiből álló zsűri 50 csapatból választotta ki azt a legjobb 13 csapatot,

akik a pénteken és szombaton át tartó versenyben mérik össze tudásukat.

A versenyről bővebben ide kattintva tudnak olvasni.

agrotrend.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook