Gépesítés

Technika

Rekordévet zárt a mezőgazdasági géppiac

A magyar mezőgép-piac 2018-ban is dinamikusan növekedett, ezzel rekordforgalmat ért el.

Létrehozva:

|

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai alapján Magyarországon a gazdálkodók és a mezőgazdasági vállalkozók 2018-ban 175 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, ez 15 százalékkal haladta meg az előző évi gépforgalom értékét. Az alkatrészekre is 11 százalékkal többet, összesen 49 milliárd forintot fordítottak – írja közleményében az Agrárminisztérium.

Az előző évhez képest növekedett a gépforgalom – fotó: pixabay.com

Ezt a folyamatot a beruházási támogatások, a kedvező finanszírozási lehetőségek – a hitelezés és a lízing -, valamint a mezőgazdasági termelés növekvő jövedelmezősége és a jövedelempótló támogatások által biztosított stabil pénzügyi háttér egyaránt segítették.

A gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet. A mezőgazdasági gépberuházások értékének 55 százalékát adták az erőgépek, 45 százalékát a munkagépek, valamint egyéb gépek.

A teljes érékesítésen belül a traktorok 34 százalékos, a gabonakombájnok 12 százalékos arányt képviseltek. A mezőgazdasági célú szállító járművekből 15 százalékkal, az új mezőgazdasági pótkocsikból 20 százalékkal többet értékesítettek. A növényvédő gépek piacán 2018-ban 31 százalékkal nőtt a forgalom.

Gabonakombájnt tavaly – az előző évhez képest – 15 százalékkal kevesebbet vásároltak. A gazdaságokba 262 új arató-cséplő gép került 2018-ban, az azt megelőző évben 307. Az értékesített kombájnok a legkorszerűbb európai színvonalat képviselik.

A végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 66 százalékát 10 cég adta 2018-ban, ugyanez az arány egy évvel korábban 69 százalék volt.

A Vidékfejlesztési Program beruházási támogatásain belül az állattartó telepek korszerűsítésére 12,5 milliárd forint, kertészeti beruházásokra 15,3 milliárd forint, mezőgazdasági termékek értéknövelésére 11,0 milliárd forint, a borászati ágazat támogatására 3,7 milliárd forintot fizettek ki 2018-ban, amelyek a technológiafejlesztés mellett a gépvásárlásokat is ösztönözték.

Várakozásaink szerint a mezőgazdaság beruházásainak dinamikus bővülése 2019-ben is folytatódik, amit a vidékfejlesztési források kifizetésének felfutása, az MNB által elindított Növekedési Hitelprogram fix és az AM által tervezett beruházási kamattámogatási program is ösztönöz, ami hozzájárul a versenyképesség további növekedéséhez

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook