Fenntarthatóság

Innováció

Továbbra is fókuszban a vízpolitika

Az aszály és vízhiány kérdéseiről, a fenntartható vízgazdálkodás jövőjéről tárgyaltak az uniós környezetvédelmi tárcavezetők a szlovák elnökség kezdeményezésére Pozsonyban. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a határon átnyúló – víz és időjárás – hatások szoros együttműködést kívánnak meg a tagországoktól, különös tekintettel a megelőzésre és a különböző szakpolitikák közötti hatékony együttműködésre.

Létrehozva:

|

A Környezetvédelmi Tanács 2011 júniusában következtetéseket fogadott el a vízkészletek védelméről és az integrált, fenntartható vízgazdálkodásról. Ugyancsak ebben az évben indította útjára az Európai Unió a Duna Régió Stratégia programját is, amelyben a vizek védelmének kiemelt szerepe van.

A magyar delegációt vezető V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár üdvözölte, hogy Szlovákia elnökségi programjában prioritásként kezeli a témát. Magyarország a 2011. első félévi elnöksége alatt ugyancsak az uniós tárgyalások fókuszába helyezte a vízkészletek védelmének és kezelésének kérdését.

A 2011 óta eltelt öt évben a vízügyi prioritások nem változtak, ugyanakkor mind az extrém hidrológiai jelenségek gyakorisága – így például az szélsőségesen aszályos és csapadékos időszakok, súlyos árvizek -, mind pedig a globális kihívások tovább erősítették a téma fontosságát, ennek jegyében szervezi meg Magyarország a 2. budapesti Víz Világtalálkozót is 2016 novemberében.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az aszály, a vízhiány és az elsivatagosodás, valamint az árvizek határon átnyúló hatásai szoros együttműködést kívánnak meg a tagországoktól, különös tekintettel a megelőzésre és a különböző szakpolitikák közötti hatékony együttműködésre.

agrotrend.hu / FM

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook