Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Különleges őzbak Kunszentmiklós határában

Kreisch Zoltán amatőr vadfotós Bács-Kiskunban, a Kunszentmiklósi Természetvédő Petőfi Vadásztársaság területére jár ki fényképezni. A helyi vadásztársaság hivatásos vadászával kifejezetten jó kapcsolat ápol. Ennek köszönhetően sikerült lefényképeznie egy eddig ismeretlen őzbakot.

– Ahol tudjuk segítjük egymást – kezdte beszámolóját Kreisch Zoltán. Néhány évvel ezelőtt az üzekedés időszakában egy sérült őzbakot vett észre az objektívén keresztül. A sérült bakot vélhetően megszúrhatta egy másik egyed. A vad szenvedése nem hagyta nyugodni Kreisch Zoltánt, így a helybéli barátainak köszönhetően sikerült megtalálnia a területileg illetékes hivatásos vadászt, és Horváth József vadőr egy kegyelemlövéssel megváltotta az állatot szenvedésétől – írja az agrojager.hu.


Fotó: Kreisch Zoltán / Agro Jager News

A természetfotós főleg az üzekedésben segít a fényképeivel. A helyi vadőr több esetben tippeket is ad, hol láthat, örökíthet meg különleges pillanatokat. Az esetek többségében autóval megy ki a területre, majd ha a körülmények lehetővé teszik, gyalog megy tovább.

Mivel Kunszentmiklós az Alföld szívében helyezkedik el, mindig alkalmazkodnia kell a helyi terepviszonyokhoz. Amikor csak lehet, takarásban közelíti meg a vadat álcaruhájában. őzeket lencsevégre kapni sokszor nehéz feladat, mert a szélviszonyokat is minden esetben figyelembe kell venni. Ha a vad megérzi az ember szagát, annak ellenére hogy nem látja, akkor is menekülőre fogja.

A szedriai tanyavilágban, egy különleges világos színváltozatú őzbakot látott meg egy lucernatáblában. Ez a területrész azért is különleges, mert Zoltán édesapja alig 500 méterre született és nőtt is fel az egyik tanyában. Megközelítőleg 250 méterre lehetett, amikor terepruhájában cserkelni kezdett a három őzre. Amikor az őzek felé néztek, megállt, és kimért mozdulatokkal, kezében a fényképezőgépével, körülbelül 80 méterre lehetett, amikor az őzek észrevették. Alig volt néhány másodperce a fényképekre.

Miután az őzek megérezték a veszélyt, közelebbre már nem engedték a fényképészt. Miután hazaérkezett telefonon felhívta a vadőrt, és elmesélte milyen őzbakokat figyelt meg.

A helyi vadőr is meglepődött, mert ez az őzbak nem volt eddig ismert.

A világos színe ellenére, igazi szellembakként bújt el a határban. Ez a különleges szín vélhetően genetikai okokra vezethető vissza.


Egy albínó, amelyet évekkel ezelőtt Kreisch Zoltán fényképezett Kunszentmiklós határában. (Fotó: Agro Jager News)

– A természetfotózás és vadfotózás mindig minden esetben a területileg illetékes vadgazdálkodókkal együttműködve lehet eredményes. Jó kapcsolatokat csak úgy alakíthatunk ki, ha megtiszteljük, elfogadjuk a másikat. A vadfotózással olyan információáramlás alakítható ki, amely fotós és vadgazdálkodó számára egyaránt hasznos. Bács-Kiskunban, a Kunszentmiklósi Természetvédő Petőfi Vadásztársaság szemlélete, gondolkodása példamutató – zárta beszámolóját Kreisch Zoltán.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely / Fényképek: Kreisch Zoltán

agrotrend.hu / agrojager.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés