Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Európai zöld megállapodás

Az Európai Bizottság új – emelt szintű – uniós szintű szabályokat javasol a csomagolásra vonatkozóan, hogy egységesen, minden tagállamban azonos alapokon kezelje a folyamatosan növekvő hulladék mennyiségét és a fogyasztók frusztrációját. Minden európai polgár évente átlagosan csaknem 180 kg csomagolási hulladékot „termel”. A csomagolás a primer nyersanyagok egyik fő felhasználója, mivel az EU-ban felhasznált műanyag 40%-át és a papír 50%-át csomagolásra szánják. Előrejelzés szerint az EU-ban 2030-ig a csomagolási hulladék várható mennyisége további 19%-kal, a műanyag csomagolási hulladék mennyisége pedig akár 46%-kal nőhet, ha nem történik valamilyen beavatkozás.

Az új szabályok célja ennek a tendenciának megállítása: a fogyasztók számára újrafelhasználható csomagolási lehetőségeket biztosítanak, megszüntetik a szükségtelen csomagolást, korlátozzák a túlcsomagolást, és egyértelmű címkéket írnak elő a megfelelő újrafeldolgozás érdekében – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az ipar – különösen a kisebb vállalatok – számára új üzleti lehetőségeket hoznak létre, csökkentik a primer nyersanyagok iránti igényt, növelik Európa újrafeldolgozási kapacitását, valamint csökkentik Európa elsődleges erőforrásoktól és külső beszállítóktól való függőségét. A csomagolási ágazatot a 2050-ig megvalósítandó klímasemlegesség felé vezető pályára állítják.

A Bizottság emellett egyértelmű helyzetet teremt a fogyasztók és az ipar számára a bioalapú, komposztálható és biológiailag lebomló műanyagok tekintetében: meghatározza, hogy az ilyen műanyagok felhasználása milyen körülmények között előnyös a környezet szempontjából, és hogyan kell az ilyen műanyagokat megtervezni, ártalmatlanítani és újrafeldolgozni.

A javaslatok az európai zöld megállapodás körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervének és azon célkitűzésének kulcsfontosságú építőelemei, hogy a fenntartható termékek általánossá váljanak. Emellett választ adnak az Európa jövőjéről szóló konferencián megfogalmazott konkrét igényeire is. 

További lépések

A csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló javaslatot az Európai Parlament és a Tanács rendes jogalkotási eljárás keretében fogja megvizsgálni.

A bioalapú, biológiailag lebomló és komposztálható műanyagokra vonatkozó szakpolitikai keret irányadó lesz az e kérdéssel kapcsolatos jövőbeli uniós munkához, például a fenntartható termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó követelményekhez, a finanszírozási programokhoz és a nemzetközi egyeztetésekhez. A Bizottság arra ösztönzi a polgárokat, a hatóságokat és a vállalkozásokat, hogy szakpolitikai, beruházási vagy beszerzési döntéseik során vegyék figyelembe ezt a keretet.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés