Fenntarthatóság

Innováció

Egy hétig lehet még jelentkezni a NAK agrártechnológiai versenyére

Az ötletverseny célja, hogy felkutassa és felkarolja a cégeket illetve a vállalkozó kedvű fiatalokat.

"Gazdálkodj okosan! – NAK Agrotech Hackathon" címmel indít innovációs ötletversenyt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal. Az eseményre 2019. február 18-ig várják azoknak a startupoknak, egyetemi-, főiskolai hallgatóknak és pályakezdőknek a jelentkezését, akik új lendületet vinnének a hazai agrárszektor működésébe – hívja fel a figyelmet közleményében a NAK.


Olyan jelentkezőket is várnak a versenyre, akiknek új terep a mezőgazdaság – fotó: 123rf

A mezőgazdaság mind Magyarországon, mind pedig globálisan óriási kihívások elé néz, ami hatással van a környezet állapotára, a gazdaságra, de az egészségre is.

A népesség gyarapodása következtében jelentősen nő az élelmiszerek iránti szükséglet,

kérdés, hogy a Föld élelmiszer-termelő képessége lépést tud-e tartani a trendekkel úgy, hogy az hosszú távon fenntartható legyen. Világszerte észrevehető tendencia, hogy folyamatosan egyre hatékonyabb gazdálkodási módszerek nyernek teret, melyekkel minél kisebb földterületen egyre több és jobb minőségű élelmiszert tudnak megtermelni. 

Azonban sokan nem tudnak azonosulni az ágazat kihívásaival, főként a fiatalok nem tudják életpályájukat a szektorban elképzelni. Pedig ez az egyik leggyorsabb ütemben digitalizálódó terület, ahol

  • a mesterséges intelligencia,
  • a high-tech és precíziós technológiák

használata már a mindennapok része és sok a kiaknázatlan lehetőség.

A NAK célul tűzte ki azoknak az innovatív megoldásoknak, startup cégeknek és vállalkozó kedvű fiataloknak a felkutatását és felkarolását, akik a mezőgazdaság egyes kihívásait valamilyen rendhagyó megoldással szeretnék orvosolni. 

Ebben, valamint a NAK által legjobbnak tartott ötletek beépülésében Magyarország vezető innovációs ügynöksége, a Design Terminal nyújt segítséget, melyekkel a hazai mezőgazdaság a következő szintre léphet.

– A NAK és a Design Terminal által indított kezdeményezés fő célja, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az agrárszektorban, lehetővé téve az ágazat fejlődését 

– mondta az együttműködés kapcsán Győrffy Balázs, a kamara elnöke.

– Szeretnénk, ha a magyar fiatalok innovatív területként, tehetségük kibontakoztatásának egyik lehetőségeként tekintenének az agráriumra. Ezért dolgozunk együtt a NAK-kal – tette hozzá Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője.

A két szervezet együttműködésében valósul meg a "Gazdálkodj okosan! – NAK Agrotech Hackathon"című innovációs ötletversenyt, amelynek keretében a jelentkezőknek kihívásként a mezőgazdaság hatékonyságának növelésére kell javaslatokat tenniük. Minden számít, ami segíti növelni az ágazat hatékonyságát, így például:

  • mezőgazdasági gépek,
  • a kapott adatok elemzése és felhasználása,
  • szenzorok,
  • új öntözési megoldások,
  • hatékony munkaszervezés,

de ide tartozhat bármilyen eszköz, ami segíti a gazdákat, hogy pontosabb, hatékonyabb, környezetkímélőbb gazdálkodást folytassanak. Az automata dróntól az integrátor és a gazda közötti belső kommunikációs platformon keresztül a precíziós gazdálkodásban tanácsot adó chatbotig.

A felmerülő ötleteket a 24 órás hackaton keretein belül a jelentkező csapatok mentorok segítségével tökéletesíthetik, majd a verseny végén kell azt prezentálniuk egy szakmai zsűri előtt.

Az eseményre 2019. február 18-ig várják jelentkezéseket.

A következő hetekben zajlik a kiválasztás és a kiértesítés, 2019. március 22-23-án pedig maga az esemény. A versenyen bemutatott megoldásokat a NAK által delegált szakmai zsűri értékeli, arról pedig a köztestület dönt, hogy szeretne-e további együttműködést a versenyzőkkel.

Kimondott cél, hogy a verseny során kiválasztott innovatív megoldások beépüljenek a NAK és hosszú távon a hazai agrárszektor működésébe.

További információkról ide kattintva olvashatnak.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés