Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

A településfásítási program fő célja a vidék megerősítése

A településfásítási program fő célja a vidék megerősítése, a vidéken élő emberek támogatása – mondta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára csütörtökön a Csongrád-Csanád vármegyei Balástyán, ahol 30 fát ültettek a program keretében.

Farkas Sándor – aki egyben a térség országgyűlési képviselője – kiemelte: a kormány célja az, hogy olyan élő környezetet teremtsen az országban, amely a településeken élő embereknek nyugalmat, kiszámíthatóságot biztosít. Az államtitkár ismertette: a 2020-ban indult programban idén összesen 13 fafajból mintegy 10 ezer fát telepítenek olyan településekre, amelyeknek lélekszáma nem haladja meg a 10 ezer főt. A program indulása óta összesen 1500 település pályázott sikeresen, idén tavasszal pedig 450 település zöldülhet meg – fűzte hozzá.


Fotó: AM / Vermes Tibor

Farkas Sándor kitért arra, hogy a településfásításon kívül egyéb fásítási programokat is indított a kormány annak érdekében, hogy 2030-ra erdő fedje az ország területének 27 százalékát. A már működő erdőtelepítési programokkal mintegy 40 ezer hektár erdőt telepítettek eddig, amely nemcsak a környezetvédelem, de a fa hasznosítás szempontjából is fontos – hangsúlyozta az államtitkár. Ehhez kapcsolódóan kiemelte a tűzifaprogramot is, majd hozzátette: a program nem fog leállni, a kormány mindent megtesz azért, hogy teljesítse az igényeket.

Ujvári László Balástya polgármestere elmondta, már 2020-ban is sikeresen pályázott a település, akkor és most is 30 fát ültettek a programnak köszönhetően. Ismertette: 28 hektár erdeje van az önkormányzatnak, és ezt a jövőben szeretnék még bővíteni. A Balástyára érkezett facsemetéket március 17-én a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. szállította, 15 darab ezüst és 15 darab nagylevelű hárst.

agrotrend.hu / MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés