Fenntarthatóság
Innováció
A talaj az élelmiszer-fenntarthatóság pillére Európában
A talaj az élelmiszer-fenntarthatóság pillére Európában, és valószínűleg az emberi jólét és az élelmiszer-biztonság legkevésbé értékelt forrása – írja Cristina Cruz, a Lisszaboni Egyetem professzora egy közelmúltban megjelent tanulmányában.
A talaj sokkal több, mint a gazdálkodás és az élelmiszertermelés egyszerű előfeltétele – Kép: Pixabay
Mint a tanulmányt szemléző blog.syngenta.hu-n olvasható, a talaj sokkal több, mint a gazdálkodás és az élelmiszertermelés egyszerű előfeltétele. Ez egy mélyen összetett komplex rendszer, keresztül-kasul hálózva az élet (például a mikroorganizmusok) számára fontos vegyi kölcsönhatásokkal, amitől a mezőgazdaság és az emberiség léte függ.
Az Universidade de Lisboa professzora egy, a napokban megjelent tanulmányában azt írja, hogy a mezőgazdaság fenntartható módon való intenzívebbé tétele (Sustainable Intensification of Agriculture SIA) úgy célozza az élelmiszertermelés erősítését, hogy a lehető legkisebb negatív hatása legyen a környezetre és közben a talajromlás mértéke is nulla legyen.
Az itt felmerülő sokféle szempont közül a szerző aláhúzza, hogy elengedhetetlen a felszín feletti és a föld alatti biodiverzitás kölcsönhatásainak megértése és ezek kapcsolata a különböző mezőgazdasági rendszerekkel, valamint hatása az ökoszisztémára.
Cruz professzor szerint a fentiekre legnagyobb hatással a mezőgazdaság van, és az ágazat a felelős azért, hogy az EU ökológiai lábnyoma 33 százalékkal nőtt az elmúlt negyven év alatt.
Másrészt azonban az európai uniós gazdálkodók minden bizonnyal a környezeti fenntarthatóság őrzői, mivel olyan természeti erőforrásokról gondoskodnak, mint például a talaj, a víz, a levegő és a biológiai sokféleség tisztasága, illetve megőrzése.
agrotrend.hu / blog.syngenta.hu