Fenntarthatóság

Innováció

A talaj az élelmiszer-fenntarthatóság pillére Európában

A talaj az élelmiszer-fenntarthatóság pillére Európában, és valószínűleg az emberi jólét és az élelmiszer-biztonság legkevésbé értékelt forrása – írja Cristina Cruz, a Lisszaboni Egyetem professzora egy közelmúltban megjelent tanulmányában.

A talaj sokkal több, mint a gazdálkodás és az élelmiszertermelés egyszerű előfeltétele – Kép: Pixabay

Mint a tanulmányt szemléző blog.syngenta.hu-n olvasható, a talaj sokkal több, mint a gazdálkodás és az élelmiszertermelés egyszerű előfeltétele. Ez egy mélyen összetett komplex rendszer, keresztül-kasul hálózva az élet (például a mikroorganizmusok) számára fontos vegyi kölcsönhatásokkal, amitől a mezőgazdaság és az emberiség léte függ.

Az Universidade de Lisboa professzora egy, a napokban megjelent tanulmányában azt írja, hogy a mezőgazdaság fenntartható módon való intenzívebbé tétele (Sustainable Intensification of Agriculture SIA) úgy célozza az élelmiszertermelés erősítését, hogy a lehető legkisebb negatív hatása legyen a környezetre és közben a talajromlás mértéke is nulla legyen.

Az itt felmerülő sokféle szempont közül a szerző aláhúzza, hogy elengedhetetlen a felszín feletti és a föld alatti biodiverzitás kölcsönhatásainak megértése és ezek kapcsolata a különböző mezőgazdasági rendszerekkel, valamint hatása az ökoszisztémára.

Cruz professzor szerint a fentiekre legnagyobb hatással a mezőgazdaság van, és az ágazat a felelős azért, hogy az EU ökológiai lábnyoma 33 százalékkal nőtt az elmúlt negyven év alatt.

Másrészt azonban az európai uniós gazdálkodók minden bizonnyal a környezeti fenntarthatóság őrzői, mivel olyan természeti erőforrásokról gondoskodnak, mint például a talaj, a víz, a levegő és a biológiai sokféleség tisztasága, illetve megőrzése.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés