Fenntarthatóság

Fehér tündérrózsák pompáznak a csatornákban

Létrehozva:

|

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kígyós-Ugrai Tájegységében nyáron számos csatornában és más kisvízfolyásban is rábukkanhatunk a fehér tündérrózsa gyönyörű virágaira.

A fehér tündérrózsa, vagy másik nevén fehér tavirózsa, Európa enyhébb klímájú részein, valamint Észak-Afrikában és a Közel-Keleten elterjedt vízinövény. Kedveli a tápanyagban gazdag iszapos tavakat, egyéb állóvizeket, valamint a lassan áramló csatornákat. Tudományos nevét az ókori görög mitológiákból ismert vízi nimfákról kapta. Az ősi Egyiptomban szent növényként tisztelték, az élet eredetét tulajdonították neki. Régebben gyógynövényként is használták, többek között fájdalomcsillapításra.

Fotó: Tóth Imre

A víz felszínén úszó zöld, 15-20 cm-es levelei csaknem kerekdedek, a válluknál bemetszettek. Nagy, 10-15 cm-es, illatos virágain 15-25 fehér szirom virít, porzói citromsárgák, 3-5 nap után elnyílnak, de helyükbe újak nőnek, ezért a virágzási idő elhúzódó, júniustól szeptemberig tart.

A fehér tündérrózsa a Dél-Tiszántúlon csak néhány helyen nő vadon. A Kígyós-Ugrai Tájegységen belül a Hosszúfok-Határér-Köleséri-főcsatornából és a Hosszúfok-Okányi-főcsatornából ismertek kisebb állományai, melyek jelenleg virágoznak is. Hazánkban gyakran együtt nő a rokonságába tartozó vízitökkel. Védett növény, kíméljük!

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook