Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Egyre többen élnek a fenntarthatóság jegyében

A „Zöld Program” keretében megvalósuló kezdeményezés célja, hogy az esővizet hasznosítsák a növények öntözésére és ezzel is ösztönözzék a környezettudatosságot. A helyi közterek zöldövezetének fenntartható öntözését két esővízgyűjtő tartály segítségével oldják meg.

Mint ahogy mindenütt a világon, Sárszentmihályban is nő a vágy, hogy a környezetvédelem és fenntarthatóság jegyében éljünk. Ennek egy újabb állomása az „Zöld Program”, amely részeként az önkormányzat a helyi növények öntözéséhez esővízgyűjtő tartályok beszerzése mellett döntött.

Forrás: pixabay.com

A kezdeményezésről Óber Andrea, a település polgármestere elmondta, hogy a cél az volt, hogy az esővizet hasznosítva ne csak a növények öntözését oldják meg fenntartható módon, hanem egyben lehetőséget teremtsenek a lakossági szemléletformálásra is, ráirányítva a figyelmet a környezetvédelem fontosságára és az esővíz hasznosításának lehetőségeire.

A település vezetését pozitív meglepetés érte, amikor megkeresésükre a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. két 1000 literes IBC-tartályt ajándékozott a kezdeményezéshez. Az esővízgyűjtők elhelyezése az önkormányzat épületének tetejéről érkező esővizet gyűjti össze, és a hétköznapokon a közfoglalkoztatottak, hétvégén pedig a sárszentmihályi Apró Csodák Egyesület önkéntesei gondoskodnak az öntözésről az önkormányzat épülete mellett és a parkoló környékén található növények számára.

Az esővíz felhasználása nem csupán a zöld területek megfelelő gondozását segíti elő, hanem példát is mutat a környezettudatos életmódra. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy ha a rendszer beválik, jövő tavasszal további tartályokat szeretnének beszerezni a többi közintézmény számára is, ahol szintén lehetőség van az esővíz hasznosítására.

agrotrend.hu / feol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés