Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

A katasztrófavédelem harcban áll a tigrisszúnyogokkal is

A következő napokban folytatódik a kifejlett szúnyogok elleni védekezés. A kezeléseket földi úton a települések lakott részein végzik platós gépjárműre szerelt permetezőberendezésekkel. A helyi önkormányzatok megrendelhetnek még kiegészítő irtásokat, illetve a szúnyogok tenyészhelyeit birtokló ingatlantulajdonosok saját maguk is sokat tehetnek a szúnyogok inváziója ellen.

Kedvezett a szúnyogok szaporodásának a fülledt meleg idő. Ezért most ismét indokolt lett a szúnyogok irtása. Dóka Imre tűzoltó őrnagy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta az InfoRádiónak, hogy ezen a héten kilenc vármegye 391 településén és a főváros hat kerületében dolgoznak majd a szakemberek a napnyugtát követő esti, éjszakai órákban a szúnyogok irtásán. Budapesten az a hat kerület, ahol a szúnyoggyérítésre sor kerül az a III. IV., XIII., XXI., XXII. és a XXIII. kerület. A központi szúnyoggyérítés azokra a területekre terjed ki, ahol a legnagyobb a szúnyogártalom.

Ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus). Fotó: James Gathany/CDC / Wikimedia Commons

A katasztrófavédelmi kommunikációs szakember arról is beszélt, hogy

a központi szúnyogirtás a nyugat-nílusi lázat terjesztő tigrisszúnyog ellen is hatékony.

A jelenleg földi kémiai eljárásban kijuttatott permetszer hatásos erre a szúnyog fajra is.

Dóka Imre tűzoltó őrnagy azt is elmondta, hogy az igazán hatékony szúnyogirtáshoz elengedhetetlenül szükséges a magán ingatlantulajdonosok segítsége is. Ennek az az oka, hogy a lakott területeken belül a szúnyogtenyészőhelyek túlnyomó többsége az magánterületeken található. Olyan helyeken, ahol nem tudnak végezni a szakemberek szúnyoggyérítést.

agrotrend.hu / Infostart / InfoRádió – Zsámboki Zsolt

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés