Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Zambó Péter: A fiatalok felelősen gondolkodnak a jövőről

 

Nemzeti önállóságunk, önfenntartásunk és teremtett világunk értékeinek megóvása különösen felértékelődik. A Soproni Egyetem térben és időben is nagy utat tett meg, míg a Selmecbányai Bányatisztképző örökségét továbbgondolva a fenntartható fejlődés szellemében működő, 21. századi intézménnyé vált – mondta köszöntőjében Zambó Péter, a Soproni Egyetem központi tanévnyitóján.

Az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára – aki a tanévnyitó ünnepségen megkapta a Soproni Egyetem díszpolgára kitüntetést – ünnepi beszédében úgy fogalmazott: több mint két évszázad történelme, tudása, kultúrája és hagyománya szövi át a Soproni Egyetem közösségét, amelyre méltán lehetünk büszkék – írta a kormany.hu cikkében.

Fotó: kormany.hu Pelsőczy Csaba

A tudománynak olyan kérdésekre kell választ adnia, mint az energiabiztonság vagy a klímabiztonság, a fenntarthatóság és a biodiverzitás megőrzése. Ehhez a munkához a Soproni Egyetem kiváló alapokat és inspiráló környezetet biztosít.

Itt évtizedek óta természetes a teremtett élet tisztelete és szolgálata. A „zöld-szemlélet” a teljes képzési spektrumban megjelenik. Nemcsak az Erdőmérnöki vagy a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar hallgatói, de a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi és a Benedek Elek Óvodapedagógiai Kar hallgatói is olyan komplex képzést kapnak, amelynek segítségével megismerik és megértik a természeti környezet működését.

Fotó: kormany.hu Pelsőczy Csaba

Képesek lesznek azt megóvni, továbbadni a következő generációknak.

A fenntartható jövő formálásának munkájában az Agrárminisztérium kiemelten számít a Soproni Egyetemre, az annak kötelékében működő Erdészeti Tudományos Intézetre és az Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft.-re.

Az államtitkár hangsúlyozta:

„A sokszínű képzési paletta és fenntarthatósági törekvések is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen választják továbbtanulásuk helyszíneként a Soproni Egyetemet. Sőt, az idei évben rekordszámú jelentkező nyert felvételt. Az új tanévben 1227-en kezdhetik meg tanulmányaikat, ez pedig 77 százalékkal meghaladja a tavalyi évet. Az is jól látszik, hogy nemcsak az egyetem iránti érdeklődés nőtt, hanem a felvételi ponthatárok is magasabbak, vagyis az érkező diákok tanulmányi eredményei is javultak” – fogalmazott.

Fotó: kormany.hu Pelsőczy Csaba

Zambó Péter, szerint az eredmények visszaigazolják a szakképzés átalakításának és az egyetemi modellváltásnak a jelentőségét és sikerét. A fiatalok nemcsak bíznak a jövőben, de tenni is akarnak érte. Felelősen, fenntartható módon. Értik a természetes ökoszisztémák megőrzésének és velük történő gazdálkodásnak a fontosságát.

agrotrend.hu/kormany.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés