Hírek

Várhatóan tovább növekszik az iparban felhasznált gabona iránti kereslet

Az iparban feldolgozott gabonák iránti kereslet a rizs kivételével a 2015/16 évben felülmúlhatja az aktuális szezonban kirajzolódó rekordot, elsősorban a keményítőgyártásnak és a sörfőzdéknek lesz több gabonára szüksége. Ugyanakkor a növekedés ütemének további lassulására kell számítani ezen a területen.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC)aktuális prognózisa szerinta 2015/16 évben világszerte összesen 324,9 millió tonna gabona feldolgozása várható bioetanol, keményítő vagy maláta formájában, amivel a globális gabonatermesztés ill. felhasználás több mint 16 százaléka esik erre az értékesítési területre.

A londoni piaci elemzők ugyanakkor abból indulnak ki, hogy a rizs nélkül számolt globális összes gabonaigény 1,981 milliárd tonna lesz a következő értékesítési idényben; ez 4 millió tonnával vagy 0,2 százalékkal lenne több, mint a 2014/15 évre becsült érték. A teljes ipari felhasználásra vonatkozó előrejelzések 3,9 millió tonna, vagyis 1,2 százalék pluszt jelentenek a mostani idényre becsült 322 millió tonnás mennyiséghez képest. Az előző két évben a növekedési ráta a becslések alapján 1,7 % ill. 6,0 % volt.

Alacsonyabb költségek az átvevőknél

Ahogy az IGC a legfrissebb gabonapiaci jelentésében megállapítja, a várható nagymennyiségű gabonakínálat a nyersanyagköltségeket az átvevők számára nagy valószínűséggel alacsony szinten fogja tartani. Ugyanakkor becslésük szerint a gyenge gazdasági növekedés néhány országban a feldolgozás termékei iránti keresletet korlátozni fogja.

Az etanol iránti kereslet is várhatóan alacsonyabb lesz, mint eddig, az alacsony nyersolaj árak miatt. Az ipari gabonafeldolgozás keretében felhasznált legfontosabb nyersanyag kimagaslóan a kukorica; a Gabonatanács 2015/16-ra az érintett felhasználást tekintve ennél a növénynél átlag alatti, 3,2 millió tonnás, azaz 1,2 százalékos növekedésre számít.

A búza felhasználását az IGC a következő gazdasági évre 22,2 millió tonnára becsüli; ez 200.000 tonnával, vagyis 0,9 százalékkal több, mint amit 2014/15-re vártak. Az árpa esetében a prognózis szerint 400.000 tonnával, azaz 1,3 százalékkal 30,3 millió tonnára növekszik a felhasználás.

Forrás: topagrar.com

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés