Hírek

Agro-aktivizmus, avagy beszéljünk a fiatal gazdákról

Beszéljünk a fiatalokról! Azokról, akik nemrég indultak el a fiatal gazda pályázaton, azokról, akik csak tervezik. Azokról, akik nem tervezik, de gazdálkodnak, vagy azokról, akiket rá lehetne venni, hogy csinálják. „Generációváltás zajlik a magyar mezőgazdaságban. A támogatási lehetőségeknek köszönhetően a fiatalok ma már nem elvándorolnak vidékről, hanem sikeres családi gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók lesznek, és családot alapítva biztosítják a magyar falvak és a magyar tanyák jövőjét.” – olvasom a különböző nyilatkozatokat. Tényleg?

A KSH adatai szerint 8,4 ezer gazdasági szervezet és 485 ezer egyéni gazdaság végzett 2013-ban mezőgazdasági tevékenységet.  A gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, átlagéletkoruk 56 év. Abban az évben 62 ezer fiatal gazdát tartottak nyilván, ami mindössze a gazdák 12,8 százaléka. Átlagéletkoruk 34 év. A kutatások szerint, még ha érzékelhető is némi pozitív elmozdulás, a fiatalok jelentős része számára egyelőre nem perspektíva a mezőgazdaság.

Mégis hogyan tudjuk vonzóvá tenni a fiatalok számára a gazdálkodást? Aztán hogyan segítsük őket az eredményes gazdálkodásban?

Az elmúlt hetekben országszerte számos fórumot, tájékoztatót rendeztek az induló fiatal gazdáknak kiírt pályázat kapcsán. Előadásokat tartottak a 2014-2020-as vidékfejlesztési lehetőségekről, új rendeletekről, jó gyakorlatokról. Az elmúlt években multi vállalatok elegáns környezetben képzik a fiatal gazdákat profivá válni vezetés-irányítási, pénzügyi kérdésekben és népszerűsítik a legújabb termelés technológiákat.

Mindez nagyon szuper, de a generációváltás elősegítéséhez ennél több kell.

Ne csak beszéljünk a fiatalokról, a fiataloknak. Beszélgessünk el, gondolkozzunk, működjünk együtt velük. Találjunk közös célokat és kezdjük el alakítani, fejleszteni a vidéket. Olyanná, ahol jó élni.

Dolgozzunk azon a fiatalokkal, hogy az elöregedett, leszakadó vidék élhetővé, szerethetővé, megtartóvá váljon. Mutassuk meg, bizonyítsuk be, hogy a gazdálkodás értelmes, izgalmas és megélhetést biztosító életforma.

Mi, itt Nógrádban szeretnénk, ha a mi jelenlegi és leendő fiatal gazdáinkból egy jó kis közösség szerveződne. Olyan közösség, amelynek tagjai rendszeresen összejárnak, tapasztalatokat cserélnek, megosztják a tudásukat, tanulnak egymástól. Motiváltak arra, hogy friss információkat szerezzenek, mernek mentorokat keresni maguk mellé, együttműködéseket és barátságokat kötni. Nem félnek a kihívásoktól, nem adják fel egykönnyen, a legjobbra törekszenek. Saját gazdaságuk építgetésén túl részt vállalnak Nógrád helyi vidékfejlesztésében, társadalmilag elkötelezettek, aktív és tudatos emberek, akik hatnak a környezetükre. Agro-aktivisták.

Meggyőződésünk, hogy egy ilyen közösségnek ereje van. Tudjuk, hogy a vidéknek agro-aktivizmusra van szüksége. Ezt hívhatjuk generáció-váltásnak, új hullámnak, újszerű vidékfejlesztésnek is, egy a lényeg, csináljuk.

Mi, itt Nógrádban elkezdtük. Tervezzük a következő találkozónkat, a klubunkat. Nem hagyjuk, hogy letörjék a lelkesedést. De biztosan lesz úgy, hogy elmegy a kedvünk, elfogy az energiánk és a könnyebb utat választanánk. Megígérem, hogy el fogjuk mesélni Nektek, hogy milyen agro-aktivistáskodni. Hátha kedvet kaptok.

Forrás: gazdablog.hu/ Sánta Edina, Vidékfejlesztési szakértő

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés