Hírek

Szárszilárdítás rugalmasan

Az elmúlt években egyre inkább terjed a csökkentett magmennyiséggel történő vetés az őszi búza termesztésében, csakúgy, mint a hibrid fajták növekvő aránya a köztermesztésben. Ez magával hozta és hozza a nitrogén hatóanyagú műtrágyák fokozott használatát. Akár a nagy hozam elérését, akár a malmi minőséget tűzzük ki célul, a nagy adagú nitrogén használatát nem tudjuk elkerülni. Ez magával hozza az évjáratonként eltérő mértékben tapasztalható állománydőlést, amely egyaránt okoz idő- és termésveszteséget, illetve minőségromlást. Ennek elkerülése érdekében egyre növekszik a szárszilárdító készítmények felhasználása.

Ma már bőséges választék áll a rendelkezésünkre az ilyen célú beavatkozásra, de érdemes alaposan megnéznünk, milyen előnnyel járhat számunkra a megfelelő termék kiválasztása. Általánosságban is elmondhatjuk, hogy az üzemi használat során – legyen szó bármilyen készítményről – nagyon nagy előnyt jelent a rugalmas felhasználhatóság, amikor tág fenológiai határok között tudunk használni egy-egy terméket. Ilyen az Arysta által ebben az évben forgalomba hozott Moxa (250 g/l trinexapak-etil) szárszilárdító készítmény, amely pl. őszi búzában a szárbaindulás kezdetétől a zászlós levél kiterülésének állapotáig használható. A készítmény hatóanyaga a kalászos növények gibberellin-szintézisét befolyásolja, ezáltal csökkentve az állomány magasságát. A hatóanyag “járulékos” hatása, hogy kijuttatását követően fokozódik a gyökérzet fejlődése, a kezelt állomány erősebb gyökérzetet fejleszt. Ezáltal egyrészt növekszik a tápanyagok felvétele, másrészt ennek révén is javul az állomány “állóképessége”. A Moxa-val kezelt növények esetében megfigyelhető, hogy nemcsak azízközök rövidülnek, hanem a szár fala is megvastagodik. Amennyiben a készítmény kijuttatását a szárbaindulás időszakára időzítjük, ez a hatás az alsó ízközökben jelentkezik. Későbbikijuttatás esetén a hatás a kezelés időpontjában fejlődésben lévő, vagy az azt követően fejlődő ízközökre korlátozódik.

A készítmény az alábbi kultúrákban használható fel:

Kultúra

A kijuttatáshoz szükséges

Kezelés ideje

szer (l/ha)   

víz (l/ha)

őszi árpa

0,4-0,6

200-300

szárbaindulás két szárcsomós állapot (BBCH 30-32) zászlóslevél megjelenése – nyelvecske állapot, kiterült zászlóslevél (BBCH 37-39)

tavaszi árpa

0,5

szárbaindulás – két szárcsomós állapot (BBCH 30-32)

őszi búza

0,4

szárbaindulás – nyelvecske állapot, kiterült zászlóslevél (BBCH 30-39)

tavaszi búza

0,4

egy szárcsomós állapot – két szárcsomós állapot (BBCH 31-32)

tritikálé, durumbúza, rozs, zab

0,4

szárbaindulás – két szárcsomós állapot (BBCH 30-32)

gyep (vetőmag)

0,8

 szárbaindulás – egy szárcsomós állapot (BBCH 30-31)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fontoljuk meg a szárszilárdítási technológai alkalmazását:

  • magas, gyenge szárú, megdőlésre hajlamos fajták termesztésekor
  • nagy adagú nitrogénműtrágyadózisok alkalmazásakor (különösen azok késői kijuttatásakor)
  • magas csíraszámmal történő vetés esetén
  • csapadékos évjárat esetén

Néhány tanács a készítmény felhasználásához:

  • a készítményt száraz levélfelületre juttassuk ki
  • alacsony hőmérséklet vagy éjszakai fagyveszély esetén a készítmény kijuttatását halasszuk későbbre
  • gombaölő és gyomirtó készítményekkel együttesen, a hatáscsökkenés veszélye nélkül juttatható ki
  • teljes dózisú, reguláló hatással rendelkező gombaölő készítményekkel együttesen kijuttatva a Moxa növekedésszabályzó hatása erősödhet
  • ne használjuk a készítményt gyenge, különböző okokból adódóan stresszelt állományban
  • ne használjuk a készítményt, ha az évjárat szárazságra hajló
  • kijuttatása során kerüljük a többszörös átfedéseket

A Moxa a kalászos növények teljes körében használható készítmény, ezen felül engedéllyel rendelkezik a vetőmagfogás céljából termesztett gyepeken történő alkalmazásra is. Rugalmas felhasználhatósága alkalmassá teszi arra, hogy szükség szerint szinte bármikor be tudjuk vetni búzáinkban a megdőlés veszélyének csökkentésére, amikor csak szükségün van erre.

Somos Ferenc

Arysta Magyarország Kft.

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés