Hírek

Spanyolország: ismét óriási siker volt a Tomatina fesztivál

Mint 1945 óta minden évben, augusztus 31-én idén is megrendezték a paradicsomdobáló Tomatina fesztivált Buñol városában – számolt be a FruitVeB.

Körülbelül 15 ezren vettek részt a spanyolországi Buñol városkában az 1945 óta minden augusztus utolsó csütörtökén pontosan délben sorra kerülő Tomatina fesztiválon. A kisváros főutcáján teherautókról 120 tonna kissé túlérett paradicsomot helyeztek el, biztosítva ezzel a muníciót az önfeledt dobálózáshoz. A csata, melyben mindenki mindenki ellen harcol, a déli harangszóra veszi kezdetét, és az egy órás harangszóra véget ér, csak ebben az időszakban lehet dobálni, de akkor korlátlanul.

Forrás: hortidaily.com

Buñol a Valencia régióban, az egyik fő spanyol paradicsomtermesztő körzetben fekszik, és a nemes rendezvényhez vezető utat egy véletlen atrocitás kövezte ki. A legenda szerint még 1945-ben, egy helyi felvonuláson történt, hogy fiatalok egy csoportja tolakodni kezdett, hogy jobban lásson, és véletlenül meglöktek egy résztvevőt, aki elesett. Miután felállt, mérgében csépelni kezdte a környéken állókat, majd egy közeli zöldséges standról minden keze ügyébe kerülő eszközzel dobálni kezdte azokat, akik szerinte meglökték. Célpontjai persze ezt nem hagyták annyiban, főleg, hogy az ő közelükben is volt pár zöldséges pult, és elsősorban paradicsommal elkezdtek visszadobálni a kissé túlhevült fiatalemberre. Ekkor azonban már mindkét oldalon akadtak lelkes támogatók, akik valamelyik félhez csatlakozva paradicsomzáport zúdítottak a másik csoportra.

Az önfeledt mókának a helyi rendfenntartó erők vetettek véget. A következő évben ismét megrendezték a helyi felvonulást, de ekkor a résztvevők már nem bízták a véletlenre a dolgot, és otthonról hoztak magukkal „muníciót”. Természetesen ismét kitört a csetepaté, amelynek megint csak rendőrségi beavatkozás lett a vége.

Mivel ez a következő években is megismétlődött, a rendőrségi betiltotta a felvonulást, de a paradicsomcsatára mégis minden évben sor került annak ellenére is, hogy a résztvevők az őrszobán, előzetesben pihenhették ki a küzdelem fáradalmait. A helyi rendőrség nagy sokára ugyan, de beleunt a rendszeres intézkedési kényszerbe, és a Tomatina paradicsomcsatát végül 1957-ben hivatalosan engedélyezték, azzal a megszorítással, hogy délben kezdődhet, és egy órakor véget kell érnie.

Az 1980-as években a média felfigyelt az eseményre, és azóta a fesztivál először nemzeti, majd nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát – olyannyira, hogy ezen a honlapon már most árulják a 2024-es fesztiválra szóló jegyeket.

agrotrend.hu / FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés