Hírek

SAATEN-UNION őszi kalászosok – több termés, több siker 2012-ben is

Szinte már meglepetést sem okoz a növénytermesztők számára az idei év szélsőségessége, amelyre emberemlékezet óta nem volt példa. Egy újabb különleges év, amely sokadik a sorban. Valószínűleg a jövő év sem alakul majd gyökeresen másként.


Az éghajlat változása, a növekvő népesség élelmiszerellátásának biztosítása ezért olyan új fajtákat igényel, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressz-tűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer-, a takarmány- és az energetikai célú alapanyagot. Természetesen a jövedelmezőség szem előtt tartásával, ami egyet jelent a fejlesztéssel, az innovációval.
 
Az idei tapasztalatokról és a jövőbeni fejlesztésekről Blum Zoltánt, a Saaten-Union Hungária Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.
 

A SAATEN-UNION nemesítőinél már jó ideje a termésbiztonság, az ökológiai alkalmazkodóképesség és a stressz-tűrés a meghatározó szelekciós kritériumok. Célkitűzésünk, hogy az új, széleskörű genetikai változatosságot a lehető leggyorsabb nemesítési és biotechnológiai eljárásokkal „rögzítsük” fajtáinkba. A dihaploid nemesítési technológia európai éllovasaként gyorsan tudunk reagálni a változó környezeti feltételekre. – kezdte a tájékoztatót Blum Zoltán. Emellett a SAATEN-UNION az elmúlt időszakban jelentősen kibővítette európai vizsgálati hálózatát azzal a céllal, hogy valamennyi ígéretes fajtajelöltje a lehető legszélesebb körű stressz-vizsgálaton igazolja alkalmasságát. Ezáltal sikerült idén is olyan gabonafajtákat ajánlani a hazai termelők számára, melyek széles agro-ökológiai alkalmazkodóképességgel, nagyfokú szárazságtűréssel és betegség-ellenállósággal, valamint jó állóképességgel biztosították a jövedelmező termesztést, a gyorsan változó körülmények között is. Ezeket a tapasztalatokat erősítik meg az őszi kalászosok vetőmagpiacának visszajelzései.

Miben nyilvánultak meg ezek a piaci visszajelzések?

Prémium malmi búza kategóriában a GENIUS fajta mellé határozottan felzárkózott a FLORIAN nevű fajtánk. A hosszabb piaci múltra visszatekintő MULAN és QUEBON fajtáink vetőmagjára is már egészen korán jelentkeztek az igények, így szeptember elejére kifogytunk a vetőmagkészletekből. A kifejezetten nagy termőképességű szegmensben hasonlók a tapasztatok a CHEVRON nevű fajtánk esetében.

Hogyan teljesítettek ezek a fajták az idei aszályos évben?

A 2011-es száraz és a 2012-es forró, rendkívül aszályos év vizsgálati eredményei egyértelműen cáfolják azokat az előítéleteket, miszerint a nem helyben nemesített fajták nem lennének alkalmasak a magyarországi termesztésre. Éppen ellenkezőleg: a meghatározó versenytárs fajtákkal szemben egyértelmű termésfölényt és azoknál nagyobb termésbiztonságot igazoltak, nem csak a kísérleti parcellákon, hanem a köztermesztésben is.   

Saaten-Union őszi búza kísérletek
Saaten-Union őszi búza fajtajelöltek teljesítménye


Milyen újdonságok, fejlesztési eredmények várhatók a búzafajták nemesítése terén?

A közeljövő újdonságaiból kiemelhető a középérésű ORTEGUS, melynek állami elismerése az év végén várható. Megjelenésével azon SAATEN-UNION búzák köztermesztésbe vonása folytatódik, melyek egyesítik magukban a nagy termőképesség, a kiváló termésstabilitás és a megbízható, jó malmi minőség kritériumait.

Saaten-Union - Az Ortegus teljesítménye a hivatalos kísérletekben


Hogyan szerepeltek idén a hibridbúzák?

Hibridbúzáink kiemelkedő előnyeit idén a köztermesztés igazolta vissza. Vezető hibridünk, a HYSTAR vetésterülete közel négyszeresére nőtt a tavalyi évhez képest, és a hibridbúzák vetésterülete összességében is szignifikáns emelkedést mutat. Mintegy tízezer hektár vetésterület jelzi a hibridbúzákban jelentkező heterózis hatást és a nagyobb stressz tűrést. Jövőre pedig további hibridek megjelenése várható, amelyek hagyományos fajtákkal szembeni teljesítménye még szembetűnőbb. A HYXTRA, HYXPRESS, HYTECK hibridekkel már a 2012/2013-as demonstrációs kísérletekben megismerkedhetnek a termelők. Mindemellett elindítottuk azokat a fejlesztési kísérleteket is, amelyekre alapozva belátható időn belül megnyílhat a hibridbúzák hazai vetőmag előállításának lehetősége is.

Hogyan alakul az őszi árpa pozíciója?

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek. őszi árpában a LAVERDA évek óta vezető fajtának számít, és ezt a pozícióját tovább erősítette 2012-ben. A kedvező termelői tapasztalatok mellett a hivatalos kísérletek is azt igazolják, hogy a legújabb fajtajelöltek számára is sokszor komoly kihívás a LAVERDA teljesítményszintjének megközelítése.

A SAATEN-UNION őszi árpa portfóliója 2013-ban mind a kétsoros, mind a többsoros szegmensben tovább bővül. Az előbbiben a LINDSAY, az utóbbiban az ANTONELLA fajta megjelenése biztosítja a termelők számára, hogy a korszerű agrotechnika és a legújabb genetika kombinációjával kiváló terméseredményt és magas jövedelmezőséget érhessenek el.

Saaten-Union - A Lindsay teljesítménye a kétsoros árpák között
Saaten-Union őszi árpa fajtakísérletek


Nem feledkezhetünk meg a gyengébb adottságú területekről sem. Hogyan alakult a tritikálé és a rozs vetőmag-piaca az idén?

TULUS nevű tritikálé fajtánk szaporító területe idén is jelentős növekedést mutat. Az őszi rozs iránti érdeklődést pedig a hibridrozsok új generációjának megjelenése, a SAATEN-UNION turbó hibridek köztermesztésbe vonása élesztette újra. 2012-ben a SU MEPHISTO és a SU PHÖNIX rozs hibridekkel jelentünk meg, amelyek szintén ígéretes jövő előtt állnak.

A SAATEN-UNION őszi kalászos fajták és hibridek fejlesztésének célja a 2012/2013-as évben is a következő: Több termés, több siker. Még változó, sokszor szélsőséges körülmények között is.

Forrás: Agrotrend.hu

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés