Hírek

Kevés lesz az állami négymilliárd a gmo-kárra

A kormány döntése értelmében a génmódosított (gmo) vetőmagok miatt károsult magyar gazdák hektáronként 360 ezer forint, „fix hektáronkénti kárfedező juttatást” kaphatnak az államtól − mondta Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a tegnapi kormányülés után.

    A kabinet négymilliárd forintot különített el a kárrendezésre, ebből kaphatnak a kárigényüket szeptember 30-ig benyújtó gazdák. Az összeget a kormány az elmúlt évek átlagos terméséből és a termények átlagárából számította ki, az igényeket november végéig bírálják el, és decemberben fizetik ki az igényeket − számolt be az Inforádió.

    Az összeg azonban aligha fedezi a gazdák összes kárát, elég, ha csak a vetés hektáronkénti 150 ezer forintos önköltségére, a megsemmisítés költségigényére vagy az elmaradt haszonra gondolni. A vidékfejlesztési tárca által utoljára közölt hivatalos adat szerint ötezer hektárnyi gmo-vetőmaggal szennyezett, valamint az ennek 400 méteres védősávjában lévő egyéb kukoricavetéseket kell megsemmisíteni. A Napi Gazdaság számítása szerint csak az ötezer hektáron várható termés piaci ára − az MgSzH által közölt 8,1 tonnás várható termésátlaggal számítva − közel 28 milliárd forint.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés