Hírek

őszi vetésű növényeink termésbiztonságának megalapozása

Az eltérő intenzitású búza és repce termesztéstechnológiák sikerességére különböző hatással vannak az egyes termelési tényezők.

Intenzív búzatermesztési technológiák alkalmazásával lényegesen mérsékelhető a környezeti tényezők (pl. aszály) termésre gyakorolt negatív hatása, ugyanakkor megnő a technológiai tényezők közül a fajtaválasztás, a tápanyag-utánpótlás és a növényvédelem szerepe.

A jó minőségű, fémzárolt vetőmag (pl. Midas, Pireneo) tehát önmagában nem elég, ha nem társul hozzá a szakszerűen megválasztott és végrehajtott agrotechnika. A búza harmonikus makro- (N, P, K), mezo- (Ca, Mg) és mikroelem (főként Cu) utánpótlást igényel. Habár a nitrogén döntő fontosságú tápelem, nagy termést és jó minőséget csak harmonikus, a termesztési célt és a fajta igényeit figyelembevevő NPK ellátás mellett lehet elérni. Ahogyan a mennyiségi, úgy a minőségi búzatermesztés szempontjából is fontos a nitrogén hatóanyag megosztása, és az első adag őszi kijuttatása a bokrosodás kezdetéig.

Ha gabonalegyek, gabonatripsz, vírusvektor levéltetvek vagy gabonakabócák őszi rovarkártétele fenyegeti az éppen kelő, bokrosodó állományt, a szükséges védekezést (pl. Kaiso EG) a kártevők betelepülésének időpontjára célszerű időzíteni. A korai gyomkonkurencia kiiktatása céljából, a megfelelő őszi és kora tavaszi bokrosodás érdekében javasolt az intenzív gabonaállományok őszi gyomirtása (pl. Mezzo vagy Mezzo + Lentipur). Meleg, fülledt időjárási körülmények között már ősszel felszaporodik a lisztharmat, és kora tavaszra erősen fertőzheti az állományt. A kórokozóra érzékeny, intenzív búzafajtákban esetenként szükségessé válhat a betegség elleni korai állományvédekezés (pl. Mystic vagy Mystic Pro) is.

Nufarm őszi búza
A felsorolt növényvédelmi célú kezelések összevonásával nem csak a tábla talajállapotát óvjuk, hanem a pénztárcánkat is kíméljük. Ez a repce termesztéstechnológiai elemeire ugyanúgy igaz, mint a búza esetében.

A hazai klímán termesztett repcefajták és hibridek hozamát alapvetően meghatározó tényezők a termőhely, a tenyészidőszak időjárása és az alkalmazott termesztéstechnológia. A termőhely adottságainak megfelelő fajta vagy hibrid kiválasztása, az optimális tőszám és vetésidő meghatározása, a kiegyensúlyozott tápanyag-ellátás, a gyommentesen tartott, betegségektől és kártevőktől mentes növényállomány elengedhetetlen elemei a sikeres repcetermesztésnek.

Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt hol az enyhe ősz, hol a kemény tél teszi próbára növényeinket. Amennyiben hosszantartó, enyhe és csapadékos ősz következik, a repce már az ősz folyamán szárba indulhat, ami a kifagyás esélyét ugrásszerűen megnöveli. A repce biztonságos átteleléséhez szükséges a 8–10 leveles tőlevélrózsás állapot, a 25–30 centiméteres gyökérhosszúság és az 1 centiméteres gyökérnyak vastagság. Az állomány szárba indulásának szabályozása ezért – a többi technológiai elem mellett – szintén kulcskérdés.

A növekedésszabályozó anyagok őszi használatával a repce termesztése biztonságosabbá tehető. Regulátor hatású készítményekkel a növény föld feletti részének növekedése visszafogható, ugyanakkor a gyökér vastagsága és mérete jelentős mértékben növelhető. Ezáltal csökkenthető a téli fagykár kockázata.

A repce 4–6 leveles fejlettségénél kipermetezett növekedésszabályozó készítmények hatására nemcsak a télállóság javul, hanem tavasszal több oldalhajtás is képződik. Az oldalhajtások számának növekedésével növekszik a becőszám, így a termés mennyisége emelkedik.

Amennyiben gombaölő hatással rendelkező regulátort (pl. Mystic) használunk, az őszi állománypermetezéssel a repce gombabetegségei ellen is védekezhetünk.

A repcedarázs kora ősszel megjelenő álhernyói a szikleveles, vagy néhány lombleveles növényeken táplálkoznak. Védekezni ellenük a fiatal lárvák megjelenésekor, a repce fejlődését még nem veszélyeztető, alacsony kártételi szintnél javasolt (pl. Kaiso EG).

Persze, a fenti technológia szakszerű végrehajtása esetén is okozhat néha meglepetést az extrém időjárás. Az évjárat hatása azonban intenzív búza és repce termesztés esetén mérsékelhető, így a termésátlagok kiegyenlítettebbek. Ehhez kínál a Nufarm nemcsak növényvédelmi megoldásokat, hanem vetőmagot is.

 

Salamon György
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés