Hírek

Felsőkategóriás halfaj tenyésztésére dolgozott ki technológiát egy hazai konzorcium

Prémium kategóriás trópusi halfaj, a barramundi tenyésztésére dolgozott ki új, a geotermikus vízkészlet felhasználására alapozott technológiát egy öttagú hazai konzorcium összesen 465 millió forintból. Szakemberek szerint jelentős gazdasági potenciál rejlik a felsőkategóriás halfaj tenyésztésében.


    A program egyik fő célja a „pontycentrikus” magyarországi halgazdálkodás diverzifikálása volt Magyarországon még nem szaporított fajokkal – mondta el az MTI-nek Szűcs István, a konzorcium egyik kutatóműhelyének, a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumának (DE-AGTC) egyetemi docense.     

    A 4 éves, jelenleg a felénél tartó kutatás során igyekeztek kifejleszteni a barramundi ivadékellátásának, tartásának és takarmányozásának technológiáját – tette hozzá a Magyar Akvakultúra Szövetség alelnöki tisztét is betöltő szakember. A fejlesztéshez 350 millió forint hazai innovációs forrást használhattak fel.     

    Mint mondta, a jelenlegi hazai tógazdasági haltermelés kis intenzitású, a hektáronkénti hozamok ritkán érik el a 1,5 tonnát. A másik jelentős probléma, hogy a legnagyobb mennyiségben termelt ponty hazai és európai piaca évek óta nem bővül.     

    A kutatócsoport a hazánkban nagy mennyiségben és olcsón rendelkezésre álló melegvíz nyújtotta lehetőséget használja ki a melegigényes halfaj tenyésztésére. A Jászkiséren 275 millió forintból, részben egy másik pályázaton nyert pénzből kialakított termelő telepen évente 80 tonna barramundi húst állítanak elő, ami az európai termelésnek is jelentős része. Mivel Európába a hal nagyrészt Ázsiából érkezik, a frissen előállított termék akár kitörési pont is lehet, hiszen annak ára 25-30 százalékkal is magasabb lehet – hangoztatta.     

    A barramundiról szólva kiemelte, hogy az szálkamentessége és kiváló húsminősége miatt igen keresett, jó növekedési eréllyel rendelkezik és folyamatosan emelkedik az árszínvonala. Jelenleg a hal kiskereskedelmi ára 2700-2800 forint kilónként. A Délkelet-Ázsiában őshonos hal kifejlett példányának súlya a 60 kg-ot is elérheti – húzta alá.  

    A projektvezető Jászkiséri Halas Kft-t, továbbá a szarvasi Halászati- és Öntözési Kutatóintézetet, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékét, valamint az Unio Seafood Kft-t magába foglaló konzorcium projektjében a DE-AGTC végezte egyebek mellett az ikrakeltetésben és ivadéknevelésben is alkalmazható ezüstkolloidos baktérium- és gombamentesítő technológia kidolgozását, valamint számos takarmánykiegészítő fejlesztését.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés