Hírek

Aktualitások a tápanyag-gazdálkodásban – a 2014-es konferencia sikere kötelez

A szakszerű növénytáplálás minden bizonnyal egy olyan eleme a növénytermesztésnek, amely jelentős mértékű termésnövekedést eredményezhet. Emellett az elmúlt időszakot és a következő éveket tekintve is igaz, hogy az a piaci környezet is sok kihívást és érdekességet tartogat, amely a műtrágya kereskedelmi folyamatok keretét adja. Ettől a felismeréstől vezéreltetve szervezte meg a tavalyi évben első alkalommal „Aktualitások és trendek a tápanyag-gazdálkodásban” címmel azt a szakmai rendezvényt a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Yara Hungária Kft. és a DOW AgroSciences Hungary Kft., amellyel az ezt a szakterületet foglalkoztató, fentiekben felvázolt kérdések részletes megvitatásához kívántak szakmai fórumot biztosítani.

A Yara Hungária Kft. képviseletében Benedek Szilveszter nemzetközi példákat mutatott be a főbb szántóföldi növények műtrágyázási  gyakorlatával kapcsolatban

Ennek megfelelően előadások hangoztak el a műtrágya kereskedelmi folyamatokról, kísérleti eredmények és egyszerre komplex technológiák kerültek bemutatásra a szántóföldi növények műtrágyázását illetően, de legalább ennyire fontos eleme volt a konferenciának az a kerekasztal, ahol a termelésben és a technológia-fejlesztésben dolgozó szakemberek beszéltek a saját gazdaságukban, ill. fejlesztési gyakorlatukban alkalmazott növénytáplálási eljárásokról. Központi kérdést jelentettek olyan témák,  mint a nitrogén-szint, a nitrogén adag megosztás, a foszfor és kálium utánpótlás helye és ideje, ill. a környezetvédelmi szempontok és a műtrágya utánpótlás kapcsolata.

A 2014. évi rendezvény sikere egyértelművé tette a szervezők számára, hogy azt idén is folytatni kell. Az „Innovációk és a piaci kilátások a tápanyag-gazdálkodásban” cím magában foglalja, hogy fókuszban a növénytáplálási technológiákban bekövetkezett újítások állnak, ill. a piaci kilátásokat is mélyrehatóan kívánják elemezni az előadók, hiszen a műtrágya piac esetében egy nagyon dinamikus változásokon keresztül menő piaci szegmensről beszélünk. Előbbi tekintetében mindenképpen kiemelendő a levélen keresztüli tápanyag-utánpótlás, de természetesen ugyanúgy hangsúlyos kérdést jelent a nitrogén, vagy éppen a kén utánpótlásban végbemenő fejlesztések, újítások.

Benedek Szilveszter

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés