Hírek

Adminisztrációs okból felfüggesztették a vetőmagokat vizsgáló laboratóriumok akkreditációját

A vetőmag-vizsgálatot végző laboratóriumok várhatóan a jövő hónap elején kapják meg akkreditációjukat – közölte Bognár Lajos, a VM élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára.

   Az akkreditáció hiányát egyes, a GMO-szennyezett kukorica vetőmagok ügyében érintett cégek vetették fel, amelyek erre hivatkozva nem ismerik el a hivatalos vizsgálatok eredményét.

    Bognár Lajos az MTI-nek elmondta: a laborok így is megfelelnek minden nemzetközi előírásnak, így az eredményeiket el kell fogadni.

    A helyettes államtitkár elmondta: a minősítő laboratóriumok működésében, és eddigi tevékenységében semmilyen változás nem történt, azok a vetőmag-mintákat továbbra is szakszerű módon vizsgálják. Az akkreditáció megújítására a kormányhivatalok megalakulása miatt került sor.

    Ezek a vizsgáló helyek ugyanis a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) felügyelete alá kerültek. Emiatt viszont változott a hivatal szervezeti és működési szabályzata, ami érinti az akkreditációs dokumentumot is.

    Nemzeti Akkreditációs Testület már meghozta a szükséges döntést, de még az okmányt nem kapta meg az MgSzH, arra várhatóan augusztus elején kerül sor.

    Bognár Lajos jelezte: a vizsgáló laboratóriumok minden további mintát szakszerűen meg tudnak vizsgálni. Így azokat a repcemag-mintákat is megvizsgálják, amelyeket a forgalmazók küldenek be a forgalomba hozatal előtt.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés