Hírek

A toplista élén állók a megmondhatói: nagy üzlet a mezőgazdaság

Földből fakadt vagyon. Ha vannak is néha lejtmenetek, előbb-utóbb ismét jó üzletté válik a mezőgazdaság – hiszen tevékenysége nélkülözhetetlen.

Ezt bizonyítja a száz leggazdagabb magyar nemrégen közzétett listája is: csaknem egyharmaduk kötődik a mezőgazdasághoz. Itt van mindjárt az első két helyezett: Csányi Sándor és Bige László 150 milliárd, illetve 145 milliárd forintos vagyonnal. Csányi a Bonafarm csoporttal a takarmánygyártástól kezdve az élelmiszeriparig az agrárium szinte valamennyi ágazatában jeleskedik, míg Bige egyet tud, de azt nagyon: ő a műtrágyagyártás koronázatlan királya. Kettőjük versengése tavaly ősszel összecsapáshoz vezetett: a tét a legnagyobb agrárintegrátor, a nádudvari KITE megszerzése volt. A csatát végül Csányi nyerte. A bankvezér cseleit egyszer még tanítani fogják…

A csaknem 80 milliárdos vagyonával nyolcadik helyet elfoglaló Leisztinger Tamás efféle hangos csatározásokban nem vesz részt, ő az Arago nevű cége által 26 ezer hektár művelésében érdekelt, s csak földalapú támogatásból tavaly egymilliárdot könyvelhetett el.

A többiek általában az agrár- vagy élelmiszer-ágazat egy-egy szegmensében kaszálnak nagyot. A baromfiiparból ugyanúgy milliárdos vagyonra lehet szert tenni, mint a húságazatból, a borászatból, a tejiparból vagy a pékáruk sütéséből.

De nem elhanyagolható haszon várható az agrárgépipari vagy az állatgyógyászati termékek forgalmazásából sem. Sőt a leggazdagabb magyar milliárdosok között találjuk a világ egyik legnagyobb üzletének számító állateledel itthoni előállítóját is.

S az sem baj a milliárdosok világában, ha a rátermettség mellé társul némi politikai kapcsolat is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a felcsúti Mészáros Lőrinc története, aki a 7,7 milliárdos vagyonával szintén fölkerült a magyarországi szupergazdagok százas listájára.

Forrás: szabadfold.hu/Hardi Judit

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés