Hírek

A tartós, kemény hideg veszélyezteti a repcetáblákat

Az őszi vetésű növények közül a repcét veszélyezteti leginkább a várható tartós, kemény hideg – mondta az MTA Agrártudományi Kutatóközpont megbízott főigazgatója.


Bedő Zoltán tájékoztatása szerint az aszályos ősz miatt gyengén keltek, ritkásak, fejletlenek a repcevetések. Ennél fogva rosszabb a télállóságuk, a szokottnál érzékenyebbek a kemény hidegre, s ha a kemény fagyok megérkezésekor nem fedi be őket a védelmüket szolgáló hótakaró, sok helyen elfagyhatnak.
    
Bár a búzavetések is megsínylették az őszi csapadékhiányt, többnyire a szokottnál gyengébb volt a növények kelése, s nem megfelelő fejlettségi állapotban várták a telet, az eddigi hideg idő nem okozott kárt bennük.
    
Ha azonban tartósan mínusz 15 fok alá csökken az éjszakai hőmérséklet, s a nappalok sem lesznek mínusz 5-8 foknál melegebbek, valamint elmarad a hótakaró, egyes, kevésbé védett területeken károsodhatnak a növények. Ha azonban a levelük zöld marad, jó esély van rá, hogy a bokrosodási csomóból tavasszal újra kihajtanak.
    
A vetésterület jelentős részét elfoglaló martonvásári nemesítésű búzafajták sikerrel birkóznak meg a hideggel. A nemesítők ugyanis minden új fajtajelöltet szelekciós rendszerben, mínusz 15-18 fokos hőmérsékleten is tesztelnek, sőt az összkomfortos növénynevelőben, a fitotronban némelyik búza fagytűrését mínusz 40 fokon is kipróbálják.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés