Hírek

A támogatás ellenére a termőterület több mint felére nincs mezőgazdasági biztosításuk a gazdáknak

A 4,3 millió hektáros magyar termőterületnek csupán 40 százaléka védett biztosítással, pedig éves szinten 130 milliárdos természeti kár éri a gazdákat és az állam támogatást ad a biztosítási díjhoz – közölte a Generali Biztosító.

A 2012. óta hatályos támogatási rendelet a terményeket három csoportba osztja, és mellé rendeli azokat a károkat, amelyekre fizetnie kell a biztosítónak. Például az A-csoportba főleg a kalászosok, a B-csoportba a zöldségfélék, míg a C-csoportba az egyéb termények tartoznak, mindhárom csoport kockázata kiterjed lényegében minden természeti kárra. A biztosítások szerződési feltételeit minden év május végéig az agrárminiszter hagyja jóvá, a támogatást május közepéig lehet kérelmezni. Egyazon területen, ugyanarra a növénykultúrára kizárólag egy mezőgazdasági biztosítási szerződés díjához nyújt támogatást az állam. A támogatás feltétele, hogy a biztosítás díját a szerződő gazda megfizesse. A támogatás a biztosítási díj 65 százaléka, de ha a rendelkezésre álló összeg kevés valamennyi szerződés teljes támogatására, akkor a támogatások arányosan csökkennek.
Tavaly és idén egyaránt 10,67 millió eurónak – mintegy 3 milliárd forintnak – megfelelő összeg használható fel biztosítási támogatásra. A Generali tavaly 6 milliárd forint kártérítést fizetett ki a szélsőséges időjárással kapcsolatos károkra, ez 2,5 milliárd forinttal magasabb összeget jelentett 2012-höz képest. A
mezőgazdaságban elsősorban a jégverés, a nagyobb viharok és tüzek, az aszály, a villámcsapás, a fagyok, a kőomlás és a földcsuszamlás okoztak kárt, főként a kukorica-, a repce-, a napraforgó-, a dinnye-, a paprika- és a paradicsomtermésben – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés