Hírek

A glifozátnak nincsen alternatívája a hosszan fenntartható művelésben

Ha a glifozátot teljes egészében betiltják, akkor ez a végét jelentheti a konzerváló talajművelésnek, ill. a direktvetés rendszerének, és súlyos következményekkel járhat a növénytermesztéssel foglalkozó gazdák számára. Ettől óvott Stefan Kocher, a Monsanto Agrar Deutschland Kft növényvédelmi osztályának vezetője az AGRA-EUROPE sajtó- és információs szolgálatnak adott interjújában.

„Nincsen még egy ilyen szer, ami szélesebb hatásspektrumú, és a konzerváló talajművelésben nagyobb jelentőségű lenne”, állapította meg a képzett agrárközgazdász. 

Ha a hatóanyagról teljesen le kellene mondani, az kényszerűen a forgatásos talajművelés nagyobb mértékű alkalmazásához és az alternatív herbicidek egyértelműen fokozottabb használatához vezet. Ezek az ökotoxikológiai mérlegben tendenciájukat tekintve veszélyesebbek, mint a glifozát. 

A hatóanyag rezisztencia-megszakító funkcióját tekintve a legfontosabb eszközt vennénk ki a gazdák kezéből ezzel a tilalommal, figyelmeztetett Kocher: „A tengermelléki övezetben pl. mintegy 1.000 parlagi ecsetpázsit található egy négyzetméteren, itt a gazdáknak szükségük van egy olyan eszközre, amivel ezt a „zöld hidat” megszakíthatják”. Mechanikus műveléssel a tarackbúza is aligha irtható ki, mivel rizómával szaporodik, ami a felaprítás után is újra kihajt. 

A tilalom nem valószínű

Az Európai Bizottság által a glifozát teljes tilalma a Monsanto szerint nem várható, mondta Kocher. Az Európai Bizottság oldaláról a jelenlegi „engedélyezési státusz” miatt legkorábban 2016 nyarán várható majd, hogy tisztán lehessen látni. Azonban már most is megállapítható, hogy a törvény alapján előírt zárolás melletti döntés ellentmondana azoknak a tudományos ismereteknek, melyeket az elmúlt 40 évben a hatóanyag alkalmazása során gyűjtöttek. 

„Ezen a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) közleménye sem fog előreláthatóan sokat változtatni, főleg hogy olvastuk a Német Állami Kockázatelemző Intézet (BfR), és az Országos Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal (BVL) részletes jelentését”, mondta Kocher. A publikációban teljesen egyértelműen megerősítették, hogy nincsen szakmailag megalapozott bizonyíték arra, hogy a szer rákkeltő, valamint reprodukció- vagy termékenységcsökkentő hatású lenne.

topagrar.com

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés