Hírek

Németországban bukkantak fel a radioaktív vaddisznók

A Németország délkeleti részén élő vaddisznók testében megdöbbentően sok radioaktív cézium található. Korábban azt hitték, az 1986-os csernobili atomkatasztrófa következtében lettek radioaktívak. Csakhogy a radioaktivitás szintje más állatokban már drasztikusan csökkent, míg a vaddisznók ugyanolyan mértékben sugároznak, mint korábban – írja a Science Alert alapján az Origo.

A vaddisznók látszatra egészségesnek tűnnek, de a testükben található rengeteg radioaktív cézium miatt már nem vadásszák őket, húsuk iránt csökkent a kereslet, így elszaporodtak. Korábbi kutatások szerint a cézium-135 és a cézium-137 aránya alapján meg lehet határozni, hogy honnan származik a radioaktív szennyezés; a cézium-135 magas szintje nukleáris fegyverek bevetésére, a cézium-137 többlete ellenben reaktorbalesetre utal.

Forrás: pixabay.com

A kutatócsoport 48 bajorországi vaddisznó húsában vizsgálta a céziumot, a vizsgált húsminták 88 százalékában a radioaktív cézium szintje meghaladta a német törvények szerint elfogadható határértéket, de a jelentős részében a radioaktvitást a cézium-135 okozta. A kutatók szerint a húsokban keveredtek a csernobili balesetből, és a korábbi, nukleáris fegyverek teszteléséből származó radioaktív szennyező anyagok; a minták csaknem egynegyedében a cézium-135 okozta a radioaktivitást.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés