Hírek

Nem halogassuk az elektronikus Gazdálkodási Napló feltöltését – heti hírösszefoglaló

Karácsonyi fényekben vonultak a traktorok – Több ezren várták és üdvözölték az utcákon végighaladó, hihetetlen kreativitással kivilágított, feldíszített traktorokat Tégláson; december 8-án este az egész város megmozdult, hogy együtt ünnepeljen és örüljön. Több mint húsz gazda erre az alkalomra letette a munkát, napokon keresztül tisztította és díszítette járművét, amivel egész évben a földeken dolgozott.


Magyar kezdeményezésre kötelező lesz százalékosan feltüntetni a mézek származását az EU-ban – Célt értek a magyar erőfeszítések, hazánk kezdeményezésére az uniós agrárminiszterek egyetértettek azzal, hogy a jövőben a mézesüvegeken kötelező legyen feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát – közölte Nagy István tárcavezető.


„A falun élő ember nem alacsonyabb rendű ember, a falun élő ember kincs”– idézte az MTI Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Kastélyosdombón elmondott szavait.


Ne várjunk januárig az adatszolgáltatással! – Nem éri meg halogatni az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) feltöltését, a mielőbbi ügyintézéssel már most teljesíthető az egész éves adminisztrációs kötelezettség, és elkerülhető a januári sorban állás.


AM: Decemberben további jelentős összegek segítik a tejágazatot – Az előlegfizetést követően, az év utolsó hónapjában a tejágazat szereplőihez uniós és nemzeti forrásból további kifizetések érkeznek, jelezve a kormányzat elkötelezettségét az ágazat irányába.


Megkezdődött a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatások kifizetése – Az Agrárminisztérium célja a klímaváltozás okozta károk megelőzését szolgáló technológiai fejlesztések és termelési gyakorlatok szélesebb körű alkalmazásának ösztönzése mellett az, hogy a növénytermesztők, kertészek az öngondoskodás jegyében minél nagyobb számban egészítsék ki kockázatkezelési eszköztárukat mezőgazdasági biztosításokkal – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt.


Szarvasmarha-szépségverseny indult – Szarvasmarha-szépségversenyt hirdetett Magyarország piacvezető takarmánygyártó cégcsoportja, az UBM. A versenyre 2024. január 6-ig bármely hazai állattartó nevezhet maximum két, saját nevelésű szarvasmarhájával.


Javult a sertéstenyésztés hatékonysága – Jelentős előrelépést ért el az elmúlt néhány évben a hazai sertéságazat. Bár az állomány az európai trendhez hasonlóan visszaesett, a csökkenés mögött azonban részben a hatékonyság növelése áll. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint ez az eredmény annak tükrében még kiemelkedőbb, hogy az elmúlt években számos megpróbáltatás érte az ágazatot.


Agrometeorológia: egyre nő a belvizes területek nagysága – Az ország nagy részén már telítődött a talajok felső egy méteres rétege, a belvízzel elöntött területek nagysága pedig egyre nő – írta az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtöki agrometeorológiai elemzésére hivatkozva.


Megvalósult a Vízgazdálkodási Információs Rendszer és téradatbázis fejlesztése – A Vízgazdálkodási Információs Rendszer és téradatbázis fejlesztése az Európai Unió jóvoltából, a Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásában, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósult meg.


Vége a készpénzes földvásárlásoknak – Jövőre már csak banki átutalással vagy ügyvédi letétbe helyezéssel lehet megfizetni a vételárat. A készpénzes fizetés lehetősége megszűnik.


Ragadozóhal horgászati korlátozás – A Velencei-tónál december 16-tól rendkívüli horgászati tilalom bevezetése mellett döntöttek – írta közleményében a Magyar Országos Horgász Szövetség.

 

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés