Hírek

Megvalósult a Vízgazdálkodási Információs Rendszer és téradatbázis fejlesztése

A Vízgazdálkodási Információs Rendszer és téradatbázis fejlesztése az Európai Unió jóvoltából, a Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásában, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósult meg.

Vízgazdálkodási Információs rendszer továbbfejlesztése keretében szolgáltatás orientált többfelhasználós térinformatikai adatbázis és alkalmazásrendszer továbbfejlesztését és ahhoz kapcsolódó szolgáltatások biztosítását, valamint a rendszer megnövekedett igényeit kiszolgálni képes adatközponti infrastruktúra bővítését végezte el az OVF.

Forrás: ovf.hu

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a „Vízgazdálkodási Információs Rendszer és téradatbázis fejlesztése” elnevezésű KEHOP-1.1.0-15-2022-00015 azonosítószámú projektjének alapvető célja volt, hogy geodéziai, illetve geometriai alapadatokkal, valamint az adatelhelyezések és adatelérések minőségi javításával támogassa a vízgazdálkodási tevékenységet és az azt kiszolgáló IT infrastruktúra fejlesztésével biztosítsa a Vízgazdálkodási Információs Rendszer (továbbiakban: VIZIR) működését.

A VIZIR továbbfejlesztésével egységes és átjárható vízgazdálkodási alapadat nyilvántartás valósult meg, az információs rendszer továbbfejlesztésének eredményeként a különálló vízgazdálkodási célú adatbázisok összekapcsolásával magasabb szintű, hatékonyabb munkafolyamatokat és téradat szolgáltatás elérést biztosít a rendszer a felhasználóinak.

A projekt során a vízügyi ágazatban kezelt, a vízügyi szakrendszerek által egységesen használt alapadatok számára létrejött egy új, integrált téradatbázis, valamint ennek komplex lekérdező és karbantartó felülete.

A projekt egyik küldetése volt, hogy a dinamikus vízkészlet-gazdálkodási feladatok végzését infrastrukturálisan átalakítsa, egyszerűbbé tegye. Ennek érdekében olyan geometriai adatokkal bővítettük az adatbázist a vízkészlet-gazdálkodás által érintett vízfolyásokról, főként csatornákról és kisvízfolyásokról, amelyek eddigiekben nem álltak rendelkezésre vagy a megbízhatóságuk nem tette lehetővé a korszerű modellezést.

Forrás: ovf.hu

Beszereztünk egy világszínvonalú medermérő rendszert, amely a Dunán állt üzembe. Érdekessége, hogy egyaránt tud működni nagy vízfolyásokon és kisebb csatornákon is, mobilis így a kis csónaktól a nagy hajón keresztül univerzálisan felszerelhető.

Az állampolgárok, ahogy eddig is közérdekű adatigényléssel fordulhatnak a környezeti adatok megismerése iránt, melyet a hatályos jogszabályok (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII tv, a közérdekű adat iránti igény teljesítéséért megállapítható költségtérítés mértékéről szóló 301/2016. (IX. 30.) Korm. rendelet) alapján jelenleg is és a projekt után még inkább ki tudunk szolgálni.

agrotrend.hu / Országos Vízügyi Főigazgatóság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés