Hírek

Vége a készpénzes földvásárlásoknak

Jövőre már csak banki átutalással vagy ügyvédi letétbe helyezéssel lehet megfizetni a vételárat. A készpénzes fizetés lehetősége megszűnik.

A tegnapi napon elfogadta az Országgyűlés az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot, mely tartalmazza ezt a szabályt is.

A transzparencia elősegítése érdekében tavaly év elején lépett életbe az a szabály, hogy – bizonyos kivételektől eltekintve – a pénzben kikötött haszonbért kizárólag banki átutalással vagy belföldi postautalvánnyal lehet megfizetni. A haszonbérleteknél már ekkor megszűnt a készpénzes fizetés lehetősége.

Fotó: agrotrend.hu/MBA

A most elfogadott törvénymódosítás szerint a föld tulajdonjogának átruházásakor a szerződéses összeget kizárólag banki átutalással vagy ügyvédi letétbe helyezéssel lehet teljesíteni. Kivéve azokat az eseteket, amikor nincs szükség az ügylet hatósági jóváhagyására. Ilyen az állami, önkormányzati földek értékesítése, az ajándékozás vagy a közeli hozzátartozók közötti tulajdonjog átruházás, továbbá a gazdaságátadási szerződéssel vagy telekalakítással való tulajdonszerzés.

A törvényi megfogalmazás szerint ez az előírás nemcsak az adásvételeknél, hanem bármely, nem ingyenes tulajdonjog átruházás esetén alkalmazandó a szerződésben szereplő ellenérték teljesítésére.

 agrotrend.hu / NAK, Dr. Farkas Diana

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés