Aktuális

Agrometeorológia: egyre nő a belvizes területek nagysága

 

Az ország nagy részén már telítődött a talajok felső egy méteres rétege, a belvízzel elöntött területek nagysága pedig egyre nő – írta az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtöki agrometeorológiai elemzésére hivatkozva.

Azt írták, az elmúlt egy hétben is folytatódott a csapadékos időjárás, szombat reggel óta a déli országrészben 30-50 milliméter közötti, míg északon 10-25 milliméter közötti mennyiség esett, a Kisalföldön volt ennél kevesebb.

Forrás: OMSZ

Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 millimétert, a 90 napos mennyiség pedig a 200 millimétert, mindkettő országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál.

A talajok felső egy méteres rétege az ország nagy részén telített állapotban van, a belvízzel elöntött területek nagysága egyre nő.

A sok eső az Alföldön és a Kisalföldön nagy területen már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok, főleg 4-5 Celsius-fok fölötti átlaghőmérsékletnél. A vízből már a mélyebb rétegekbe is jut, ami viszont a következő évre kedvező kilátást jelent.

Forrás: OMSZ

Az előrejelzés szerint péntektől átmenetileg lehűl az idő, jellemzően fagyossá válnak az éjszakák, szombaton és vasárnap a fagyzugos helyeken mínusz 5 foknál is hidegebb lesz, majd a folytatásban párás, ködös időre van kilátás egyre nagyobb területen tartós köddel, de számottevő csapadék nélkül.

agrotrend.hu/MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés